A la província de Barcelona, una quarta part dels pisos que es lloguen està en mans de grans propietaris, és a dir, hi ha persones o entitats que tenen més de 10 pisos. Si es mira tan sols la ciutat de Barcelona, el percentatge de pisos en mans de grans propietaris augmenta fins al 36% i més de la meitat dels propietaris tenen 3 o més pisos de lloguer.
La presidenta de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge, Carme Trilla, ha explicat al programa 'El Matí a Ràdio Estel' que a l'administració li és molt més fàcil establir diàleg amb els grans tenidors, que poden tenir 500 habitatges, que no pas amb els petits propietaris que estan tan atomitzats.
"A l'administració li és més fàcil establir diàleg amb els grans tenidor que no pas amb els petits propietaris"
A més, Trilla també ha indicat que la llei catalana que es va crear per frenar els preus del lloguer es va fer "d'una manera incorrecta" perquè "es vinculava la renovació dels contractes al preu que marcava l'índex de referència i no diferenciava si un habitatge d'una mateixa finca havia estat rehabilitat, si tenia bones vistes, si es tractava d'un àtic o d'un soterrani. Per tant, hi va haver propietats que estaven en pitjors condicions, però que es van veure afavorits a l'hora d'establir un preu".
En aquest sentit, la presidenta de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge ha demanat que, si en un futur hi ha una regulació dels preus dels lloguers, aquesta sigui més curosa i l'índex de referència tingui en compte l'estat i la situació de l'habitatge.
D'altra banda, Trilla ha remarcat que si hi ha una demanda molt forta de lloguer, hi ha d'haver gent que inverteixi en aquestes necessitats. Hi ha d'haver "molts inversionistes que vulguin fer lloguer, però s'ha d'intentar que aquest lloguer no doni una rendibilitat alta perquè es pugui ajustar a la capacitat de pagament de les famílies", ha sentenciat la presidenta de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge.