El 2021 les Càritas catalanes van atendre un 12% més de persones en relació amb el 2019. Són gairebé 100.000 llars on viuen més de 240.000 persones beneficiades de l’acció social de les deu Càritas diocesanes amb seu a Catalunya. Són dades de la Memòria 2021 de l’entitat eclesiàstica.
La meitat de les persones que ha atès Càritas el 2021 són famílies amb infants i adolescents. Dins d'aquest col·lectiu, dues llars de cada 10 són monoparentals i gairebé un 30% de les persones ateses viuen soles. A més, el 43% de les llars no disposen d’un habitatge digne i 6 de cada 10 persones ateses es troben a l’atur o busquen feina.
BRETXA DIGITAL, CAUSA D'EXCLUSIÓ SOCIAL
Caye Gómez, representant del Grup de Treball d'Anàlisi Social de Càritas Catalunya, ha explicat la bretxa digital que deixa el 2021, a banda de les problemàtiques estructurals. "Falta de dispositius, de connectivitat adequada a les llars i d'habilitats o competències, també és una causa d'exclusió social", ha matisat.
Per la seva banda, el bisbe de Vic, Romà Casanova, ha alertat del deteriorament de les persones que arriben a Càritas. "Estan més deteriorades, són més vulnerables i molts estan en situacions límits". Per això, Casanova demana un "canvi urgent i una conversió socioeconòmica".
CAL MÉS ACCIÓ POLÍTICA
Francesc Roig, president de Càritas Catalunya, ha criticat el fet que les administracions no avancin en la lluita contra la pobresa. "Sembla que res no es pugui moure si no es mesura bé l'efecte electoral que aquesta decisió podrà tenir. Davant d'aquesta involució de determinades polítiques socials cada cop es fa més evident la necessitat d'un pla de xoc contra la pobresa i l'exclusió social", ha sentenciat Roig.
MÉS HABITATGE PÚBLIC I MILLORS CONDICIONS LABORALS
El president de Càritas Catalunya proposa, entre d'altres, crear un parc habitatge públic de lloguer, harmonitzar l'ingrés mínim vital i la renda garantida de ciutadania i polítiques de suport a les famílies. També ha destacat que no només és important l'augment de la despesa social, sinó també la seva redistribució, de manera que arribi a les persones en situació de més vulnerabilitat.
Anna Roig, representant de la Comissió de Comunicació de Càritas Catalunya, ha destacat que la pandèmia ha impactat amb més intensitat a les llars sense ingressos, i ha empitjorat la seva situació de precarietat. "No poder assumir les despeses de l'habitatge, les factures dels subministraments (llum, aigua, gas, Internet), les despeses escolars, mèdiques o alimentàries les ha obligat a demanar ajuda econòmica a familiars i amics o a institucions socials".