El 13 de febrer és el Dia Mundial de la Ràdio i a La Caravana de Ràdio Estel ho hem celebrat amb entrevistes a un director i una directora de dues ràdios locals: Antoni Sintas, de Ràdio Arenys, i Gemma Peris, de Ràdio Tàrrega. "Tenim la ràdio local tant a mà que potser no hi posem prou valor", han coincidit els dos.
No obstant això, tant ells com Joan Trias, moderador de la taula, han retut homenatge a una ràdio "propera" que permet la cohesió del territori. Tot i que, segons Sintas, "això no vol dir que la relació amb el poder sigui cordial". "No és fàcil la relació entre els ajuntaments i els governs, perquè estem fent crítica amb allò que passa al poble".
"No és fàcil la relació de la ràdio local amb els ajuntaments i els governs, perquè estem fent crítica d'allò que passa al poble"
Quins són els reptes?
"Sempre volem intentar arribar a tots els llocs possibles", diu la directora de Ràdio Tàrrega, "però molt sovint tenim sensació d'ofec". I és que les ràdios locals també han de tenir un web i xarxes socials, com totes. Tant s'hi val que hi treballi menys gent. La tecnologia ha permès arribar a més públic, més enllà del poble on s'ubiquen, però també ha generat més exigència. "Un moment important és quan va entrar una càmera de fotos a un estudi, per nodrir la pàgina web i les xarxes, assegura Sintas.
"Tu tens sort"-bromeja Peris-, que teniu un tècnic. Nosaltres tenim locutors que també fan de tècnics, riu.
Sigui com sigui, el paper de la ràdio local continua sent essencial i els veïns així s'ho fan saber als dos directors. "Més que sentir-los dir "gràcies", notem el seu escalf quan demanem en directe que truquin, per exemple, o un dia com avui, en què tothom ens felicita pel telèfon o per xarxes", conclou la directora de Ràdio Tàrrega.