Aquest dijous a A Primera Hora ens hem fet ressò de les vagues dels sectors de sanitat i d'educació que s'estàn duent a terme aquesta setmana. Del segon dia de vaga del personal docent, n'hem parlat amb Xavier Diez, membre del secretariat nacional de l’USTEC.
Diez ha explicat els motius de la vaga al sector de l'educació: "Portem des del 2010, amb les retallades del govern de Zapatero, amb el pressupost d'educació un 25% menys i encara no s'ha recuperat. El poder adquisitiu dels docents ha caigut entre un 16 i un 25%, amb un horari lectiu del docent que havia augmentat, les condicions de l'escola pública segueixen sent precàries. No es tracta només de les xifres sinó que també d'una política deliberada respecte l'escola pública. Hem entés durant anys la situació de crisi del nostre país i vam establir una treva tàcita. Ara entenem que la treva s'ha acabat i que l'agenda de reivindicacions és més viva que mai."
El docent ha destacat que no hi ha hagut negociacions: "Als últims anys s'han produït canvis molt negatius respecte a l'educació. La filosofia al departament d'ensenyament segueix sent la de sempre, però hi ha hagut un idealisme tòxic als últims anys", ha destacat. En aquest sentit, Díez ha afegit: "Trobo una voluntat de carregar-se el sistema educatiu com a eina de promoció social. Ara mateix els universitaris tenen les taxes més altes de l'estat espanyol. El preu a pagar és l'exclusió de certs sectors socials i famílies que no es poden permetre pagar el cost universitari. Hi ha un malestar, no només contra l'educació sinó contra la societat en general."
Finalment, Díez ha destacat que: "Treballem per què la societat sigui millor. Ens resulta molt angoixant la incapacitat de no poder ajudar alguns alumnes. Amb aquesta vaga volem fer la nostra feina de manera qualitativa per poder treballar pel conjunt de la societat, més enllà del deteriorament de les nostres condicions laborals".
Juntament amb la vaga convocada al sector de l'educació, aquesta setmana també hi ha la vaga al sector sanitari. N'hem parlat de la situació amb el doctor Marquès. A més, a A Primera Hora ens hem fet ressó del nou setmanari de Catalunya Cristiana, que com cada dijous ens l'ha portat la cap de redacció Carme Munté.
Més actualitat
SOCIETAT
"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"
En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències
19 desembre 2024
Redacció,