Lluís Sols, col·laborador del Centre d'Estudis Cristianisme i Justícia, ha assegurat aquest dijous que "la Xina va perdre una oportunitat de democratitzar-se quan va Den Xiao Ping va decidir no seguir el camí de la democràcia, com Rússia i els països de l'Europa de l'est, amb les conegudes reformes del líder rus Mikhail Gorbatxov". En una edició del programa El Mirador de l'actualitat dedicada al gegant asiàtic, Sols s'ha mostrat pessimista davant la possibilitat que el règim xinès es democratitzi., sobretot aquests propers anys "amb Donald Trump com a president dels Estats Units, un líder que no serà tampoc etern i, com a màxim, durarà 8 anys". En aquesta línia, ha afegit que "els xinesos, culturalment, estan molt acostumats des de fa 1.000 anys a viure sota una autoritat central que els sotmet". Per la seva banda, el periodista Oriol Domingo, que també ha participat en el col·loqui, ha destacat que "un país ha de funcionar amb una bona economia i un desenvolupament dels drets humans", una situació que ara no es dona a la Xina.
La pena de mort, la política del fill únic i la manca de llibertats en general han estat altres aspectes analitzats. Lluís Sols ha alertat sobre "la perillositat que pot comportar per al món el fet que un país tan poderós com la Xina mantingui durant molts anys més una dictadura". Oriol Domingo, sense qüestionar les violacions de drets humans a la Xina, ha lamentat que "també a Europa existeixen, per exemple amb les morts d'immigrants a la Mediterrània, davant una manca d'humanitat i de sensibilitat que són com una manca de respecte a la vida humana i, per tant, com una forma de pena de mort". La recent mort de l’activista pro drets humans Liu Xiaobo, de la qual el Comitè del Nobel de la Pau culpa el règim comunista per no haver-li subministrat medicació adequada, ha estat igualment comentada. Qualificat de "símbol", els dos membres de la taula han coincidit en la idea que aquesta pèrdua "destapa novament la pervivència de greus persecucions ideològiques d’un sistema polític autoritari".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 20 de juliol.
Més actualitat
SOCIETAT
"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"
En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències
19 desembre 2024
Redacció,