Murad, activista contra el tràfic d’éssers humans, ha rebut aquest setmana, de mans de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i el president de l'Associació de les Nacions Unides a Espanya (ANUE), Eduard Sagarra, el 37è Premi per la Pau que atorga la mateixa ANUE amb el suport de la Diputació de Barcelona, en reconeixement a la seva lluita per la dignitat dels supervivents del tràfic de persones i protecció de les minories ètniques. En declaracions a la Fórmula Estel de Ràdio Estel, el president de l'Associació per les Nacions Unides a Espanya, Eduard Sagarra, ha assegurat aquest divendres que «els drets humans no agafen vacances, en un món global on els governs fan creure que ajuden, però no ho fan». Sagarra també ha cridat a «no vanagloriar-se» de donar aquest tipus de premis i, en canvi, ser «capdavanters en la denúncia».
Edurard Sagarra ha explicat a Ràdio Estel que Nadia Murad, nascuda al nord de l’Iraq el 1993, és una noia iazidista que va patir els abusos dels soldats de l’ISIS quan, el 2014, van assetjar la seva població. Actualment viu a Alemanya amenaçada de mort, després de la seva decisió d'emprendre accions legals contra els comandaments de l'Estat Islàmic. Segons Sagarra, la Nadia va demanar que “no ens oblidem de la situació dels més de 12,4 milions de persones que han abandonat casa seva forçades per la situació que viu el seu país”. En aquest sentit, el president d’ANUE ha afirmat “que no podem mirar cap un altra banda, perquè no podem dir que nosaltres no ho sabiem, ja que vivim en la societat de la informació”. A més, Eduard Sagarra ha assegurat que “Nadia Murad és la representació viva de la vergonya que hem de tenir tots”.
El món viu la pitjor crisi de refugiats des de la Segona Guerra Mundial. La violència, els conflictes armats, els desastres naturals, l’opressió, la violació de drets humans i la persecució van forçar gairebé 12,4 milions de persones a abandonar casa seva durant l’any 2015, segons dades de l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR). D’aquestes, 8,6 milions es van convertir en nous desplaçats interns i 3,8 milions, en nous refugiats i sol·licitants d'asil. Cada día van fugir de casa seva 24 persones per minut. Per tant, el còmput mundial de persones desplaçades internes, refugiades i sol·licitants d’asil, va superar durant el 2015 els 65,3 milions, l’equivalent a la població de la Gran Bretanya. El nombre de persones refugiades a l'exterior ha assolit el nivell més alt de les darreres dues dècades.
Finalment, Sagarra ha explicat a Ràdio Estel que Nadia va agrair el premi, i ha fet una crida a la societat internacional perquè protegeixi minories com la iazidita --religiosa kurda-- i el cristianisme, entre d'altres. El Premi per la Pau té una dotació de 5.000 euros que aporta la Diputació de Barcelona i reconeix una obra, una trajectòria personal o una entitat que destaqui per la seva defensa de la solució pacífica dels conflictes, dels Drets Humans, les llibertats fonamentals i el desenvolupament.
Podeu escoltar l’entrevista AQUÍ
Més actualitat
SOCIETAT
"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"
En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències
19 desembre 2024
Redacció,