Els serveis socials de Barcelona han atès des de l'inici de la pandèmia una quarta part més de persones que fa dos anys. A més, del total de persones ateses, gairebé el 25% no hi havien anat mai abans. La pandèmia ha afectat greument en molts àmbits, però sobretot ha impactat en l'habitatge. Per això, dels 41 milions d'euros que l'Ajuntament de Barcelona va destinar a mesures d'urgència, més de la meitat, uns 25 milions s'han destinat a evitar que les persones més vulnerables es quedin sense llar. Però això no és suficient.
Segons la comissionada de Serveis Socials de l'Ajuntament de Barcelona, Sonia Fuertes, en temes d'habitatge el consistori "no pot actuar sol" perquè "ni pot fer lleis ni les pot canviar" i, per això només es limiten a aplicar "mesures d'urgència", com ara pagar pensions perquè les persones que es queden sense casa tinguin un lloc per dormir. Aquesta reclamació l'ha feta en una entrevista a 'El Matí a Ràdio Estel'.
"Hem d'actuar davan una tempesta perfecta", ha lamentat Sonia Fuertes, comissionada d'acció social de l'Ajuntament de Barcelona
A més, l'Ajuntament ha aportat 850 habitatges a la mesa d'emergència, on també hi ha la Generalitat. Per això, la comissionada ha reclamat que el govern català "faci una aportació de pisos proporcional a la del consistori", per pal·liar la manca d'habitatge social a la ciutat. "Necessitem una empenta a la mesa d'emergència, però també un impuls a escala estatal", ha sentenciat Fuertes. Tot i aquesta demanda per resoldre la manca d'habitatge social, reconeix que "no és fàcil" trobar pisos a Barcelona que es puguin destinar a habitatge social i, a més, s'afegeix la dificultat a construir habitatge nou és un procés lent. "Hem d'actuar davant una tempesta perfecta", lamenta Sonia Fuertes.
Creix l'atenció a les dones
Els serveis socials de Barcelona també han detectat que el 63% de les persones que per primera vegada s'han adreçat a demanar ajuda són dones. Estem davant una "feminització de la pobresa", ha explicat Fuertes. Això es detalla per múltiples factors, però sobretot perquè la majoria són dones que estan soles al capdavant de famílies monoparentals "amb feines temporals i precàries que fan molt difícil la conciliació", ha dit la comissionada de serveis social de Barcelona.