Creus que la societat discrimina les persones amb trastorn mental?
Aquesta setmana us preguntem si creieu que la societat discrimina les persones ambtrastorns mentals, com per exemple l’anorèxia, la depressió,l’esquizofrènia o el trastorn obsessiu–compulsiu. Plantegem aquest tema perquè sovint no s'entenén ben bé què són aquestes malalties, moltes vegades rebem una informació tergiversadaque fa que se'ls tingui pànic i a més, s'acostuma a tenir la percepció que ésun problema llunyà que personalment no ens afectarà mai directament.
En primer lloc, voldríemdesmuntar aquest fals mite. De fet, l’Organització Mundial de la Salut calculaque els trastorns mentals afectaran una de cada quatre persones adultes alllarg de la seva vida a tot el món. S’estima que el 9 % de la població a l’EstatEspanyol té actualment un trastorn mental. Pel que fa a Catalunya, es calculaque un 25 % de la població major de 17 anys pot patir-ne algun al llarg de laseva vida. Aquest percentatge estimat és del 20 % en el cas dels homes i del 27 %en el cas de les dones. El que ens interessa aquesta setmana és que tothomentengui que aquesta no és pas una realitat aïllada. Parlar de malaltia mentalsegueix sent en molts sentits, un tabú i encara ara es viu en silenci, ambvergonya o amb por, tot fruit de la incomprensió i l’estigma social que elsproblemes de salut mental porten associat. Un error freqüent és pensar que lamalaltia mental no és una cosa que algú té sinó una cosa que algú és.Socialment, s’associa la persona amb una patologia i això la converteix enblanc de tot tipus de prejudicis generats per falsos mites.
Moltes vegades aquests mites estan alimentats pels propismitjans de comunicació. Enaquest sentit, l’organització Obertament, que lluita contra la discriminació queviuen les persones que tenen algun problema de salut mental, ha desenvolupat elprograma Alerta Estigma. Aquest programa posa elfocus, entre altres aspectes, en els mitjans massius de comunicació i els adverteixquan donen notícies estigmatitzants, ofensives o que fomenten estereotips en elcamp de la salut mental. Només en el seu primer any de funcionament ha rebutmés de 50 denúncies, moltes d’elles provocades per la tendència a associar elsproblemes de salut mental amb laviolència.