El periodista Lluís Foix, l'activista i exdirector general d'Afers Religiosos Jordi López Camps i el politòleg i màster en Seguretat Guillem Pursals han analitzat aquest divendres, des del programa El Mirador de l'actualitat, tot el panorama general de les eleccions municipals i europees del 26 de maig, amb la incidència que pot tenir en la situació política general, a Catalunya, a Espanya i a Europa. Foix ha destacat que "les eleccions que tenen més importància, cosa que no vol dir que interessin més, són les europees perquè hi ha una batalla d'idees de fons en què una sèrie de forces poden ser ara determinants, sobretots els de Salvini, Viktor Orban o Marine Le Pen". En aquesta línia, ha afegit que, "per damunt de tot, hi ha una lluita per afeblir la Unió Europea, interna (moviments que volen canviar Europa per dintre perquè sigui menys social i no tingui en compte els estrangers i immigrants) i externa (amb Rússia, Estats Units i la Xina, que no volen una Europa forta)".
Per la seva banda, Guillem Pursals ha lamentat que "les europees sovint es defineixen politològicament com de segon ordre, però la veritat és que ens estem jugant molt, amb partits radicals que guanyen en les enquestes a diversos països, sobretot Itàlia, el Regne unit, Hongria i França, en el que és tota una revolució conservadora i reaccionària per portar Europa cap a un model dels estats, perquè concentrin tota la sobirania". López Camps ha recordat que "la revolta que està havent-hi a Europa és de fet de l'extrema dreta, en tota una operació conduïda per Steve Bannon, que va aterrar des dels Estats Units, i que que es manifesta de diferents maneres però sempre des de l'objectiu de tenir una Europa insensible als valors que van donar sentit a la seva construcció, somiada per democristians i socialdemòcrates i fonamentada en l'humanisme cristià, a través de la solidaritat, la cooperació i la superació dels antagonismes nacionals".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 17 de maig.
La previsible pèrdua de força del PP pot ser més gran o més petita als territoris de l’Estat (ajuntaments i les 12 comunitats que trien parlaments) i, per tant, utilitzada de manera diferent segons el cas des de l’oposició al PSOE de Pedro Sánchez. D’altra banda, el diàleg i les vies de solució al problema polític de Catalunya, amb el cas de l’entrada de Miquel Iceta al Senat per ser el nou president d’aquesta cambra, poden tenir un nou impuls o un retrocés segons el que passi el dia 26. Les municipals a Catalunya, amb un independentisme que busca reeditar o ampliar la seva força municipal, com també el PSC, mentre les noves formacions, entre elles la marca de Manuel Valls a Barcelona i Xavier García Albiol a Badalona, lluiten igualment per aconseguir poder. Pel que fa a les eleccions europees, de moment les enquestes pronostiquen un resultat molt similar al de les generals del 28 d’abril.
Més actualitat
SOCIETAT
"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"
En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències
19 desembre 2024
Redacció,