Finalment, davant les critiques d’alguns sectors per no haver tingut aquestes setmanes passades més temples oberts, Santi Bueno ha dit que “tenir les parròquies obertes significa també vigilar-les, per tenir en compte la higiene”. El vicari judicial ha comentat, a més, que “no ens podem arriscar a que una persona sense seny, fes alguna bogeria i no totes les parròquies tenen recursos per vigilar”. No obstant això, ha aclarit que “les esglésies han estat prudentment obertes per al qui ha desitjat entrar a pregar”. I ha conclòs que, “si s’han suspès les litúrgies publiques, s'ha fet pensant justament en la salut dels fidels”.
Les parròquies i esglésies catalanes es reobriran per al culte públic el proper 11 de maig, tot i que no està clar que es faci a tot arreu. Santi Bueno, vicari judicial de l’Arquebisbat de Barcelona, ha valorat aquest dimecres l’imminent retorn del culte públic als temples de Catalunya. En una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, ha dit que per fer-ho amb seguretat a l’arxidiòcesi, “les idees estan clares sobre allò que cal de fer, però no se sap el moment exacte en què es podrà aplicar”, perquè “s'aplicarà segurament de manera diferent en cada lloc”. D’altra banda, ha confirmat que, “a partir del dia 11 de maig, es podran utilitzar els temples de manera publica, amb restriccions, tal com va anunciar el govern d’Espanya”.
Bueno ha aclarit que “la Conferencia Episcopal no pot decretar mesures concretes, sinó que només pot orientar”. Igualment ha apuntat que “és cada bisbe el que ha de prendre les mesures oportunes”. El canonge ha afegit que ”es bo que els bisbes d’una mateixa zona puguin fer mesures similars perquè, evidentment, no és el mateix l'àrea urbana que la rural, tampoc a nivell de culte”. Com a vicari judicial, Santi Bueno ha explicat que les ordres concretes “s’han de publicar per decret, perquè quedin clares les mesures concretes que ordena el cardenal arquebisbe”.
Preguntat per l'afectació de les noves mesures a la litúrgia, el sacerdot ha explicat que “la celebració no canviarà, sinó que serà exactament el mateix, ja que els detalls que s’introduiran no incideixen en la litúrgia”. Algunes d’aquestes mesures, com ara el fet que el ministre ordenat es renti les mans abans i després de la part eucarística, “no canvien res”. En canvi, segons ha dit també, “canviaran algunes coses, com és el cas temps entre misses, per poder netejar i desinfectar, per exemple”. A més, Santiago Bueno ha fet una crida a “tenir en compte la manera de sortir del temple, que cal fer de manera escalonada i guardant la distancia social establerta”. També ha invitat a “complir amb les restriccions d’aforament i a ser puntual, per no quedar fora de l’assemblea”.
Pel que fa a la crisi actual i a la suspensió del culte públic, el vicari judicial ha dit que “no és la primera vegada que la societat es troba amb pandèmies, com no ha estat tampoc una novetat la suspensió del culte ni la utilització de la comunió espiritual, situació que ja es va produir a l'Edat Mitjana, per exemple”. A més, ha afegit que “els cristians ens adaptem, aprenem a viure cristianament cada situació, però ens havíem oblidant de situacions com l’actual”. Bueno ha dit també que “tot plegat ens recorda la feblesa humana, i que estem en mans del Senyor”.
Més actualitat
SOCIETAT
"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"
En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències
19 desembre 2024
Redacció,