Els excessos a les xarxes socials i la possibilitat de regular-los o perseguir-los, anunciada ara fa dues setmanes pel govern espanyol, ha estat aquest dimecres el tema del Mirador de l’actualitat, dins el programa "El primer cafè" de Ràdio Estel. L’advocat penalista Lluís Batlló, que té en el seu despatx diversos casos relacionats amb insults a la xarxa, ha dit que, “a la xarxa, hi ha un tret comú que potser no es dóna en altres mitjans de comunicació, i és la poca reflexió que es té quan s’envia un comentari, per exemple pel Twitter o el Facebook”. En aquesta línia, ha afegit que, “amb gent jove”, ha tingut sobre la taula “bastants casos d’assetjaments, d’injúries, perquè la gent corre molt i no compta fins a 10 abans d’enviar un tuit”. Lluís Batlló també ha recordat que “qualsevol possible regulació no ha de ser específica per a Internet” perquè, segons l’advocat, “de vegades la gent estableix una diferenciació entre les xarxes socials i un diari, una ràdio, un pamflet o qualsevol altre mitjà”. Batlló ha conclòs que “no es pot injuriar des de cap lloc”, i que “les xarxes socials són un espai més”.
Per la seva banda, la delegada a Barcelona de Fiare Banca Ètica, Eulàlia Reguant, ha alertat davant la possibilitat que hi hagi dos criteris diferents per regular els excessos a les xarxes socials, com ha passat, segons diu, els últims anys. “Moltíssimes persones han estat insultades i també hi ha hagut molts atacs a diferents comunitats, però fins que no hi ha hagut el cas concret dels missatges contra la presidenta de la Diputació de Lleó, poc després de ser assassinada, el govern no ha reaccionat perquè no li agrada i, en altres casos, no ha fet el mateix”, ha lamentat. En aquest sentit, l’experta en cooperació ha assegurat que “ens hem de plantejar, quan volem exactament regular les coses, per què acaba sent una reacció subjectiva d’acord amb el govern de torn, que no li agrada el que està veient mentre passa olímpicament d’altres coses”.
També ha participat en el col·loqui d’aquest dimecres a Ràdio Estel l’economista i advocat Josep Maria Nogué, que s’ha mostrat escèptic davant la possibilitat d’establir límits legals, i ha apuntat que “no és ètic insultar per una xarxa social”, alhora que s’ha preguntat si “realment es pot imposar aquesta ètica” i si “es pot castigar aquell que no s’ajusta a l’ètica”. En relació amb això, Nogué ha destacat que “aleshores podríem aconseguir que tothom fos honest i honrat i que ningú no mentís”, per concloure que “cal anar amb compte amb aquest interès de regular, perquè vol dir forçar, obligar, castigar, limitar...”.
Precisament s’acaba de fer públic un estudi, elaborat per experts de la Universitat Oberta de Catalunya, segons el qual 4 de cada 10 espanyols estan en contra de regular continguts a la xarxa, i 1 de cada 3 defensen una regulació més estricta. El document conclou que l’ús d’Internet ha augmentat fins al 84 per cent de la població l’any 2013. Recordem que els comentaris contra la presidenta de la Diputació de Lleó, Isabel Carrasco, després de ser assassinada el 12 de maig passat suposadament per una revenja personal, ha destapat un problema que ja existia.
Es pot escoltar aquí tot el col·loqui (a partir del minut 27'00").