El president de Càritas Espanyola, Manuel Bretón, creu que és molt important reconèixer que hi ha molta gent al país "que no té dret a gairebé res". Una situació que es desprèn del balanç del 2023 que ha fet públic l’entitat diocesana aquest dimecres. Entre les xifres alarmants, l’entitat destaca que una de cada tres persones no tenen la documentació en regla, tal com exigeix l’administració espanyola. En una entrevista al programa La Caravana de Ràdio Estel, Bretón ha alertat que "és molt difícil viure així, sense papers".
En aquest sentit, el president de Càritas Espanyola ha recordat que l’entitat va impulsar una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per la regularització de les persones estrangeres, "que va ser un èxit". Recorda que van aconseguir recollir més de mig milió de firmes en poc temps. Tot i això, va ser complicat tirar-ho endavant per la situació política que vivia el país, aleshores immers en unes noves eleccions. Ara, estan a l’espera que es tramiti al Congrés dels Diputats, ja que tenen el suport de bona part dels partits polítics.
Pobresa laboral, una realitat cada cop més freqüent
En el balanç de l'entitat també es fa èmfasi en el concepte "pobresa laboral". Són dues paraules que aparentment semblen antagòniques. Ara bé, el president de Càritas Espanyola admet que és difícil entendre que ara aquestes dues paraules vagin junts.
"És una tristesa real avui dia perquè hi ha gent que tot i treballar no arriba a finals de mes", remarca.
Amb tot, l'any passat va invertir 486 milions i mig d'euros. Això representa un increment de gairebé 30 milions en comparació amb els recursos del 2022. Bretón també ha recordat que tenen el suport de l'administració, d'entitats i també d'altres socis.
"Tot plegat ens crea una dependència econòmica important, però és necessària", explica.