El doctor en dret, Marc Molins, en una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', ha assegurat que "la reforma del delicte de sedició també afecta als qui ja han estat indultats perquè tenen dret a una reconfiguració, ja que hi hauria una lectura retroactiva favorable". La Constitució Espanyola exposa que si la legislació espanyola empitjora no es pot aplicar més pena; però que si la legislació millora, sí que és possible una aplicació retroactiva, com passaria en aquest cas.
D'altra banda, els qui ja han estat jutjats i condemnats també tenen dret a la reformulació. L'advocat ha fet referència a aquells casos concrets de persones que encara no s'han sotmès a l'acció de la justícia, i ha exposat que "la prescripció no compta perquè ja estan requerits per presentar-se" i ha afegit que a l'estat, la prescripció opera quan hi ha inactivitat per part de l'estat.
"La reforma del delicte de sedició també afecta als indultats, qui tenen dret a una reconfiguració, ja que hi hauria una lectura retroactiva favorable"
L'advocat penalista també ha apuntat que "la rebaixa de penes ens apropa al dret europeu, on les penes oscil·len entre els 5 i 6 anys i no entre els 10 o 15 com a l'estat espanyol". Molins ha afegit que amb el replantejament del delicte de sedició "hi haurà un codi penal amb millor criteri de proporcionalitat".
"La rebaixa de penes ens apropa al dret europeu"
Marc Molins ha detallat que actualment el delicte de sedició està desfasat perquè obeeix a una realitat diferent -la redacció és centenària-, i perquè la seva aplicació no va portar un resultat satisfactori. Amb tot, l'advocat ja ha avançat que "la reforma pot alterar totes les penes accessòries i inhabilitacions i que portarà a llargues discussions" tot i que "seran per una millora col·lectiva del codi penal i per fer un pas endavant cap a la concòrdia que es va abandonar".