RÀDIO ESTEL
Martí Bonet recorda que el dejuni i les privacions de la Quaresma només tenen sentit si són per ajudar els necessitats
El canonge de la Catedral de Barcelona Josep Maria Martí Bonet, delegat de Patrimoni de l'Arquebisbat, ha presentat aquest dilluns la Quaresma com "un temps…
23 febrer 2015
Redacció, 
El canonge de la Catedral de Barcelona Josep Maria Martí Bonet, delegat de Patrimoni de l'Arquebisbat, ha presentat aquest dilluns la Quaresma com "un temps fort del calendari cristià que, juntament amb l'Advent, el Nadal i la Pasqua, ajuda els creients a través de la litúrgia de l'Església". En l'espai Sacràlia dins la Fórmula Estel, el prevere ha recordat també la idea de "quaranta, pels dies de Jesús al desert i pels anys del poble d'Israel, tot amb l'objectiu d'invitar-nos a viure en interioritat des del Dimecres de Cendra fins al dissabte anterior al Diumenge de Rams".
Martí Bonet ha explicat que "l'abstinència de carn i el dejuni, durant tota la Quaresma en els primers segles i actualment només el dimecres de cendra i el Divendres Sant en el cas del dejuni i els divendres de Quaresma en el cas de l'abstinència, té un sentit caritatiu". En aquest sentit, el delegat ha dit que "no es tracta de no menjar per estar més prim, sinó per privar-se d'aliments per satisfer ajuts a persones que necessitin allò més bàsic per viure". El canonge ha assegurat, a més, que "aquesta idea ve de l'Església primitiva, basada en el deure cristià d'ajudar els qui ho necessiten". Finalment, també s'ha referit a "la importància de la pregària i, alhora, la de l'almoina o la donació, com també no caure en les temptacions que ens posa l'esperit del mal, perquè desert té un sentit ampli".
Josep Maria Martí Bonet ha recordat la tradició de la "vella Quaresma", que ve de la imatge "d'una dona amb 7 potes que s'anaven arrencant, a les nostres masies, fins que la figura queia i aleshores començava la Pasqua". A més, ha dit que "també havia existit, en segles passats, la butlla de Quaresma que es donava a les famílies que havien fet mèrits per alliberar-se del dejuni i dels sacrificis propis d'aquest temps". De tota manera, el delegat diocesà de Patrimoni de Barcelona ha fet una crida a tots els creients perquè es quedin amb allò que és fonamental i més profund de la Quaresma, més enllà fins i tot de les normes mínimes establertes per l'Església.
Es pot escoltar aquí (minut 28'30") tota l'entrevista a Josep Maria Martí Bonet.