El batlle de Banyoles, Miquel Noguer, i el de l'Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, avisen que la situació actual de sequera és molt complexa i demanen a la ciutadania prudència a l'hora de fer ús de l'aigua. La capital del Pla de l'Estany és un dels 13 municipis que actualment no tenen restriccions. Ara bé, Noguer avisa: "Pot haver-hi un moment en què tinguem fibra òptica a casa i no aigua de l'aixeta". Per tant, fa una crida a la responsabilitat i no abaixar la guàrdia.
En una mateixa línia s'ha situat Josep Maria Vidal, batlle de l'Espluga de Francolí. En aquesta localitat, els veïns passen dotze hores al dia sense aigua, perquè els dipòsits municipals s'estan assecant. Una situació que està provocant molèsties als veïns. "Fa dies que ho arrosseguem. Hi ha gent a qui no li encaixen els horaris de restriccions", admet. A més, cal tenir en compte el cost que suposa per l'ajuntament aquest període de sequera. Vidal explica que aproximadament els surt a uns "20.000 euros setmanals", tot i que la xifra pot variar.
Banyoles no té restriccions d'aigua, però a l'Espluga de Francolí, els veïns en passen dotze hores al dia sense
"Calen més mesures d'estalvi d'aigua"
Davant d'aquesta situació, Vidal agraeix el suport de la Generalitat i l'Agència Catalana de l'Aigua, però també recorda que no és un fet puntual, sinó que vindran més períodes de sequera. Amb tot, creu que les instal·lacions van més enllà de la captació, "sinó que també és optimització i tenir ordenances municipals per estalviar aigua". A més, també creu que els nous habitatges ja haurien de contemplar mesures d'estalvi d'aigua. "Això estem lluny de tenir-ho, però des de l'Espluga ja estem aplicant algunes de les mesures", remarca.
"Hi ha gent a qui els horaris de restriccions no li encaixen", diu Josep Maria Vidal, batlle de l'Espluga de Francolí
Sense limitacions, però conscienciació
Unes mesures que també comparteix Noguer, tot i que el municipi a hores d'ara no té limitacions d'aigua. "Nosaltres fem molta pedagogia i tenim clar que ni podem fer una despesa extraordinària de l'aigua". Per tot plegat, recomana dutxar-se menys estona, no obrir l'aixeta si ens estem rentant les dents o vigilar quan es renten els plats. "El que fa tothom, nosaltres també ho hem de fer", recorda Noguer.