
La Generalitat recupera la tradicional benedicció de roses per la missa de Sant Jordi. En una entrevista al programa el Matí a Ràdio Estel, el conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, ha avançat que el govern de Salvador Illa es tracta d'una decisió que s'ha pres juntament amb el mossèn Josep Maria Turull, prior de la capella de Sant Jordi de la Generalitat. “Hem proposat conjuntament aquesta benedicció i també que sigui una figura emblemàtica qui presideixi la missa cada any”, ha manifestat el conseller de Justícia. Així, Espadaler ha anunciat que la missa de Sant Jordi d'enguany serà presidida per l’abat de Montserrat, Manel Gasch, en el marc del Mil·lenari del monestir. Espadaler ha recordat que la missa de Sant Jordi mai no s'havia deixat de fer al Palau de la Generalitat. Alhora, Espadaler ha destacat la política de laïcitat positiva que defensa el Govern d’Ila, des d’on es reinvindica el paper del fet religiós a la vida col·lectiva: “Respectem les creences i sabem que poden aportar valors molt positius a la societat”.
Fomentar el diàleg interreligiós i atendre la pluralitat creixent
Durant l’entrevista, Espadaler també ha remarcat la importància de la tasca que s’està fent des d’Afers Religiosos per fomentar el diàleg interreligiós i evitar que la religió sigui un element de divisió entre els catalans: “Tenim diversos grups de treball que treballen en molts aspectes interreligiosos, com són els espais de culte, o l’assistència religiosa als hospitals. El fet religiós aporta valors positius a la convivència, valors transversals, com el respecte per la dignitat de les persones”, ha recordat.
En aquest sentit, el conseller de Justícia ha posat l’exemple de l’àmbit penitenciari, on “l’Església té un gran compromís amb els més vulnerables, i ajuda al fet que la presó no sigui un contenidor de descartats”. Pel que fa la tasca de les entitats religioses, com en aquest cas els voluntaris de l’Església que fan de les presons autèntics “temples jubilars”, el mateix Espadaler també ha defensat iniciatives com l’Hospital de Campanya de Santa Anna de Barcelona, que atén persones vulnerables. “Hi ha qui demana que es tanqui per les molèsties que pot causar als veïns, però la responsabilitat d’endreçar l’espai públic és dels poders públics, no de les entitats que acullen persones que no tenen enlloc més on anar”. I ha afegit que projectes com el de Santa Anna són fonamentals “per atendre uns col·lectius que són extremadament vulnerables”.
El conseller ha recordat també que el Govern vol tenir una mirada humanista, ja que el mateix president Salvador Illa “no ha amagat mai que és humanista cristià”, i que per tant defensa els valors propis com són la igualtat entre les persones.
Valoració positiva del Pelegrinatge Jubilar a Roma
Finalment, Espadaler ha valorat molt positivament el Pelegrinatge Jubilar a Roma, celebrat l’1 de març, on es va reunir amb els catalans que treballen al Vaticà. Ha explicat que l’experiència li va permetre percebre una visió global del paper de l’Església al món: “A vegades pensem des d’una mirada eurocèntrica, i allà t’adones que Europa ja no és el centre. Aquesta visió planetària ens enriqueix”. En aquesta línia, ha anunciat també que el Govern portarà a la tardor l’exposició de Montserrat al Palau de la Cancelleria de Roma, per tal de consolidar aquest diàleg institucional i espiritual entre el Govern català i la Santa Seu, que aporta aquesta “mirada més oberta i transversal”.