La convocatòria inesperada d'eleccions generals al 23 de juliol ha portat que moltes lleis que s'havien d'aprovar en els dies vinents s'hagin de deixar al calaix fins a la constitució d'un nou govern espanyol. Una d'aquestes lleis és la de l'oblit oncològic que garanteix que les persones que fa més de cinc anys que han superat un càncer, sense recaigudes, no siguin discriminades a l'hora de contractar una assegurança o demanar un préstec. Aquesta llei havia de ser aprovada el 6 de juny.
Escovilló per prendre's la mostra per a la detecció del virus del papil·loma humà (VPH), en una prova pilot per a un nou programa de detecció precoç del càncer de coll d'úter | ACN
En una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', la coordinadora de programes i serveis de l'Associació contra el Càncer (AECC) a Barcelona, Teresa López-Fando, s'ha mostrat confiada en el fet que el nou govern doni llum verda a la llei. "El càncer és una matèria que uneix i no patim perquè no sigui aprovada, però ens preocupa que quedi a la cua de les primeres coses que ha d'aprovar el nou govern", ha apuntat.
En aquest sentit, la psicooncòloga de l'AECC ha explicat que el 2,2% de la població espanyola ha patit o superat un càncer i que, moltes vegades, quan aquestes persones han de fer una entrevista de feina o demanar una assegurança de vida o una hipoteca al banc, han de comunicar-ho sempre. "Una societat que no valora un procés d'aprenentatge com el que fa una persona a qui se li diagnostica un càncer, que ha de passar per una crisi de valors i fer una reflexió amb una malaltia que et pot suposar la mort, és una societat abocada a la falta d'empatia", ha afegit la coordinadora.
D'altra banda, també ha remarcat que moltes empreses no adeqüen la reincorporació progressiva a la feina a una persona que ha superat una malaltia oncològica. "Patir o superar un càncer fa que la gent arrossegui una motxilla que afecta en moltes petites coses", ha sentenciat López-Fando.
"Patir o superar un càncer fa que la gent arrossegui una motxilla que afecta en moltes petites coses"