Aquesta nit, els Reis passaran per les cases de tot Catalunya. Però tot i que són mags, no sempre ho tenen fàcil per trobar regals per a tots els infants. Per exemple, només 2 de cada 10 joguines que hi ha al mercat estan adaptades per a infants amb dificultats de mobilitat. Aquest reportatge d'en Pau Massip ens acosta a una realitat que afecta a més de 60.000 infants de 0 a 6 anys que tenen algun tipus de diversitat funcional a tot l'Estat.
Jugar és un dret de tot infant. Així ho recull la carta dels drets de la infància. Ho és perquè es distreguin i s'ho passin bé. Però el joc els hi aporta molt més del que ens pensem. Sol Solís, mestra d'educació especial, especialista en pedagogia terapèutica i directora de 'La Fábrica de palabras', puntualitza: "El joc és la principal via d'interacció i aprenentatge per a qualsevol nena i nen d'aquest món; amb ell, afinen, aprenen les diverses textures, sabors, olors... reben experiències que forgen el seu coneixement sobre el món".
Una situació compartida per tots els infants. També pels que tenen diversitat funcional. Així ho veu l'Anna Maria Gòdia, mare de l'Aran. "Quan juguem amb ell, està més content, atent i busca a veure si passen coses", diu. L'Aran pateix una malaltia minoritària que l'afecta en l'àmbit motor i intel·lectual. No parla, té problemes de vista i no camina. L'Aran té 9 anys i aquesta nit donarà la carta als Reis i demà espera trobar els regals que ha demanat. Però com explica l'Anna Maria, els Reis ho tenen força complicat a l'hora de trobar joguines adaptades per a ell, perquè, "a les botigues no les troben, sí que les tenen per internet, però el preu és més car".
"Quan juguem amb ell, està més content, atent i busca a veure si passen coses"
Les joguines inclusives són més cares
De fet, que les joguines inclusives són més cares, ho reconeixen els mateixos fabricants. Un estudi de la patronal del joguet reconeix que un terç de les famílies que tenen fills amb diversitat funcional els costa trobar joguines adaptades. A més, en Melcior, en Gaspar i en Baltasar s'han de rascar la butxaca. Ho confirma la mestra d'educació especial Sol Solís, qui assegura que "valen fins a deu vegades més".
I és que, com explica l'Anna Maria a Ràdio Estel, aquestes joguines han de complir unes condicions determinades. "Ha d'estar molt ben pensades per a les seves necessitats i capacitats, han de ser molt sensorials". Al seu fill, l'Aran, "li va molt bé la causa efecte, que amb un sol moviment passi alguna cosa, que tingui alguna mena de polsador".
La joguina adaptada ho ha de ser des del seu disseny
Una adaptació que, en alguns casos, pot ser casolana. "L'Aran té un teatre de titelles compartit amb la seva germana, i posarem una llum perquè ell pugui fixar més la mirada".
Hi ha altres joguines que ja estan preparades per incorporar el polsador. Però moltes s'han d'adaptar expressament, cosa que suposa un sobrecost del preu de la joguina. Sol Solís, que també és especialista en Sistemes Augmentatius i Alternatius de la Comunicació, lamenta que els fabricants no ho tinguin en compte des del principi, i defensa que ja ho haurien d'incorporar de bon començament. "Quan veus alguna joguina inclusiva a les jogueteries, somrius, tots som una mica més feliços".
Hi ha un canvi de tendència?
Solís és optimista amb el canvi de tendència. Però mentre no es generalitza, forma part del projecte 'La Fábrica de Juguetes', que compta amb el suport de la Fundació Orange. Diferents experts, de manera voluntària, modifiquen tota mena de joguines perquè els infants amb diversitat funcional les puguin fer servir. Accepten qualsevol joguina, perquè volen que els infants tinguin llibertat de triar aquelles que més els agraden. Els Reis Mags els hi poden fer arribar les joguines de franc i ells les tornen ajustades a les necessitats de cada infant. Solís també recorda a Ràdio Estel que el projecte està en marxa tot l'any. I és que, com tots els infants, aquells que tenen diversitat funcional poden rebre regals durant tot l'any.
ESCOLTA TOT EL REPORTATGE AQUÍ