Oriol Junqueras, cap de llista d’Esquerra Republicana per alCongrés dels Diputats i per a les eleccions europees, viu una campanyaelectoral atípica: empresonat i encausat en el judici del procés. Junqueras,que respon al qüestionari de RÀDIO ESTEL des de la presó de Soto del Real,afirma que, la candidatura dels presos a les llistes electorals vol demostrar aCatalunya, Espanya i al món sencer que s’està produint una involuciódemocràtica a l’Estat espanyol. A més, Junqueras assegura que "és obligacióde cada cristià fer política en la mesura que la política vol el bé comú.Recordem que les enquestes pronostiquen a Esquerra el millor resultat de laseva història, on es convertiria en la força més votada a Catalunya en uneseleccions estatals. En aquesta entrevista, el líder republicà explica que calunitat d’acció per arribar allà on es vol arribar. Malgrat tot, Junquerasassegura que “les sumes anant per separat sumen més que amb una única llista”.
Com estan tots els presos? Com està vostè?
Estembé, amb força i esperança perquè ens sentim molt ben acompanyats, ens sentimforts, recolzats per molta i molta gent. Sempre he dit que la força d’aquestpaís és la força de la seva gent, i aquesta és immensa.
Com sol ser un dia habitual a presó? Com passa els dies?
Els dies estan caracteritzats per larutina. Ens llevem i fem les activitats que ens assignen, rebem visites malgratque aquí a Soto són més complicades, llegim, escrivim, etc. Tot i que els diesque anem al Suprem són radicalment diferents, amb jornades maratonianes ambpoques hores per al descans.
Arran del seu llibre Contes des de la presó que haesdevingut tot un éxit a casa nostra, li voldríem preguntar com estan els seusfills, en Lluc i la Joana? Quina relació hi pot tenir més enllà de les cartesque els envia? Entenen tota la situació que viu el pare?
Sense cap mena de dubte, el pitjor de tot plegat és laseparació amb els meus fills. Com vostè diu, vaig voler escriure contes alsmeus fills amb anècdotes o aprenentatges intentant que els fos útil i quemalgrat la distància, no oblidessin que els estimo molt. Ells ho saben perquèper sort, tinc molts amics que els recorden cada dia, amics que els cuiden,amics que els expliquen que el seu pare és un home bo i innocent.
Com veuen el judici, tant vostè personalment com elsdirigents independentistes que són a la presó? Què senten quan escolten lesdeclaracions dels cossos i forces de seguretat de l'Estat o els testimonisd'algunes de les veus del govern de Mariano Rajoy?
Sabem que som innocents i així ens presentemal judici.
Tenen sensació d'indefensió o del que podria ser unaacusació orquestrada de jutges, fiscalia, advocacia de l'Estat i algunstestimonis?
Esperema veure com es desenvolupa el judici.
Vostè preveu una condemna contundent després de tot?
Durantaquest temps hem pogut veure el millor i el pitjor de les persones. M’agradapensar sempre en el millor d’elles.
Vostè creu que cal anar a Estrasburg després del judici?I després, què? El Tribunal Europeu de Drets Humans pot tombar una sentènciacondemnatòria?
Pensemque això només es resoldrà a Europa i és allà on també buscarem justícia. Enquina democràcia s’ha vist que s’empresonin persones per posar urnes?
Poden seguir les darreres notícies polítiques des de lapresó, tenint en compte els trasllats i les hores que passen al Suprem?
Certament la comunicació és méscomplexa però per via interposada ens anem informant de tot.
Per què creuen que la millor opció ha estat que elspresos encapçalessin llistes per al Congrés dels Diputats i, en elseu cas, també a Europa?
Perquè volem demostrar a Catalunya, Espanya i al món sencerque s’està produint una involució democràtica al regne d’Espanya. Aquestainvolució no només ens afecta a nosaltres sinó que afecta músics, artistes,etc. Fins on arribarà aquesta repressió?
Pel que fa a Europa, Clara Ponsatí, Carles Puigdemont iToni Comín han signat un nou manifest per reclamar la unitat a Europa entrepartits. "Encara hi som a temps", diuen. Vostè pensa que encara hisom a temps? És possible aquesta unitat?
Enscal unitat d’acció per arribar allà on volem arribar i són legítimes totes lesestratègies per assolir la victòria. El que és cert és que les sumes anant perseparat sumen més que amb una única llista.
La crispació política ha augmentat coincidint amb laproximitat i l'inici de la campanya electoral, amb la disputa entre l'espai deVox, PP i Ciutadans o potser també perquè l'independentisme no ha fet bé lescoses?
El tripartit de dretes competeix entre siper veure qui d’ells és més de dretes i antidemocràtic. Són els que trenquen laconvivència al nostre país.
Malgrat aquest nivell de crispació, encara és possibleel diàleg amb Espanya? Hi veu possibilitat de referèndum acordat?
Eldiàleg i l’entesa són una premissa clau per resoldre el conflicte actual quepateix aquest país, només amb diàleg podrem resoldre-ho. Sempre he estat unhome de pau i com diu en Raül Romeva, només teixint ponts aconseguireml’objectiu: la independència de Catalunya. El referèndum és inevitable perquècreiem que la ciutadania ha d’escollir el seu futur democràticament.
Les enquestes donen com a guanyadors EsquerraRepublicana, a Catalunya, i el PSOE a Espanya, per tal de liderar un govern quenecessitaria els vots de Podem i segurament també dels partitsindependentistes. Ja sabem que en campanya no s'acostuma a parlar claramentd'això. No sabem per què, però... Farien vostès president Pedro Sánchez?
No acostumo a parlar d’enquestes,només desitjo i estic convençut que serà així, que l’independentisme per primercop guanyi les eleccions a Catalunya.
Com veurien una possible coalició Sánchez-Rivera,socialistes i Ciutadans?
No acostumo a parlar del que faran odiran altres partits, en qualsevol cas, els catalans hauran de decidir si volentenir la senyora Arrimadas com a ministra.
Quin ha de ser el proper pas de l'independentismedesprés de les eleccions?
Primer assolir una majoria, la majoriasocial d’aquest país. I després aplicar la democràcia i preguntar als ciutadanscom volen que sigui el país. És evident que aquells que som independentistesinsistirem dient que l’única alternativa és la independència però això ha deser validat en un referèndum.
Ara fa uns dies, el Parlament ha instat Quim Torra apresentar una moció de confiança o convocar eleccions. Què en pensa, del governde Quim Torra i Pere Aragonès? L'oposició, incloent-hi la CUP, creu que hanoblidat les polítiques socials…
Plena confiança amb en Pere Aragonès.Ell va ser el secretari d’Economia quan jo era vicepresident i és de la mésabsoluta confiança. Sobre l’oposició, crec que tothom ha de ser responsable isobretot, hauria d’actuar al marge de les campanyes electorals. És a dir, lesdecisions que prenen haurien d’anar enfocades en benefici dels ciutadans i noen benefici propi.
Hem sabut que Soto del Real vetava ara fa uns diesl'entrada d'una publicació en paper, de contingut religiós, adreçada alspresos. També ens arribava fa uns mesos que, a vostè, li havien denegat fins itot el dret d'anar a Missa algun diumenge. Els han donat alguna explicació?
No emve de nou que retornin correu, ja m’han arribat notícies en aquest sentit. Lesnormes penitenciàries són tan estrictes, com sovint interpretables, que moltscops sonen a arbitrarietat; és com si l’arbitrarietat formés també part de lapena… tot i que la pena no ha estat imposada! Recordeu que ni jo ni els meuscompanys i companyes encara no hem estat jutjats... Aprofito un cop mésper agrair tants correus (cartes, postals, revistes, estampes, fotos...) tantsque no dono a l’abast de respondre com mereixen, però que agraeixo molt. Emconsta que els altres companys també els agraeixen. Gràcies, de tot cor: ensfan molta companyia.
Pel que fa a l’accés als Sagraments, passa si fa no facom amb les normes del correu: no hi ha prohibició, hi ha interpretacions denormes que de tan estrictes, acaben semblant arbitràries. Però, en el cas de lallibertat religiosa, afecta un dret fonamental. Afortunadament, no va ser massavegades. Em sento, malgrat tot, espiritualment assistit. I deixeu-me dir-ho, iels oients de Ràdio Estel ho entendran com ningú: em sento molt acompanyat.
Quina opinió té del papa Francesc i dels seus 6 anys alcapdavant de l'Església catòlica?
Tan bona que n’hi desitjomolts més, d’anys de pontificat! No caldria dir que potser no comparteixo totel que diu o com ho diu, que com molts potser voldria que s’esdevinguessincanvis que fessin l’Església més propera al missatge de Jesús... Crec que esmereix que li fem confiança i que preguem perquè l’Esperit l’il·lumini. Té unade les feines més dures i exigents del planeta, i mereix tot l’ajut que se lipugui donar.
Sabem que el cardenal Joan Josep Omella i alguns altresbisbes catalans han intentat ajudar a impulsar el diàleg. Com valora vostè elpaper de l'Església a Catalunya per trobar solucions durant el procés?
Els nostres pastorssón gent discreta i pacient, i s’esforcen a “fer olor d’ovella”.
Finalment, li volem preguntar al Junqueras polític peròtambé al profund cristià, quin ha de ser el paper del cristianisme en la vidapolítica? Quan parlem de cristianisme polític, hem d'anar molt més enllà delsdemocristians?
Aquestapregunta mereix tot un llibre per resposta. De fet, ja se n’han escrit molts.Potser un dia m’hi hauria de posar per donar la meva versió, modestament.Penso, a títol de resum, que les conviccions són sempre personals, i quel’acció en la dimensió col·lectiva ha de ser a través de les implicacions decada persona. Crec, per tant, que és “obligació” de cada cristià “fer política”en la mesura que la política vol el bé comú. Escric fer política entre cometesper venir a dir que hi ha moltes maneres de fer-ne. No crec en els partitsconfessionals, crec que és millor que hi hagi cristians (i bons cristians, ibons evangelistes, i bons musulmans...) fent política, respectant i contrastantmés amb fets que amb paraules amb tothom, tinguin la creença (o la no-creença,o les incerteses) que tinguin.
Moltes gràcies, Ràdio Estel. Una Santa Pasqua per a totsvosaltres i per als vostres oients. Abraçades llunyanes però molt properes.
Oriol Junqueras ha respost per escrit el qüestionari deRÀDIO ESTEL des de la presó de Soto del Real. Les preguntes li van ser remesesa través de l’equip de comunicació d’ERC el 10 d’abril. Les respostes deJunqueras estan datades el dimecres 16 d’abril.
Aquest dimecres el cap de premsa d’ERC, Xavier Bardolet, hallegit les respostes d’Oriol Junqueras al programa A Primer Hora de RàdioEstel. El programa també ha comptat a l’estudi amb la presència del número 8 dela llista d’Esquerra Republicana per al Congrés, Joan Capdevila, que haassegurat que ha pogut apreciar en les respostes de Junqueras, l’Oriol queconeix de fa anys.
Podeu tornar a escoltar l'entrevista (minut 30) AQUÍ