El subdirector general de Vigilància Epidemiològica, Jacobo Mendioroz, creu que la ciutadania hauria de ser més proactiva, fer un canvi de paradigma “i no assumir que cada any tenim aquests pics de grip”. Ho ha dit al programa El Matí a Ràdio Estel, l’endemà de conèixer que aquesta malaltia continua en augment amb 294 casos per cada 100.000 habitants. Els hospitals catalans esperen assolir el pic d’aquí a una o dues setmanes.
“La percepció de risc ha baixat”
Mendioroz creu que la població no és conscient que la grip és una malaltia més, que pot esdevenir mortal. En aquest sentit, creu que és essencial que si algú està malalt, no ha d’estar en contacte amb una persona vulnerable. “La percepció de risc sembla que ha baixat, tot i que la grip provoca desenes de morts”, insisteix. Amb tot, no creu que la solució sigui recuperar les mascaretes en espais públics o escoles, sinó que hi hagi més consciència col·lectiva i augmentar la immunització en els col·lectius més grans. Segons Salut, només el 64% de les persones majors de vuitanta anys s’han vacunat de la grip.
Cal preocupar-nos per la grip aviària?
El doctor ha dit que el sistema de salut es mostra preocupat perquè el virus de grip aviària “ha canviat i s’està transmetent en espècies que abans no es veien afectades com els mamífers o la fauna salvatge”. Mendioroz diu que és “greu” encara que actualment no afecti directament els humans. “La possibilitat que un virus que ha mutat salti en altres espècies és major”. Amb tot, el doctor remarca que Catalunya monitora el virus amb una xarxa sentinella i està al cas de la seva evolució. “Si trobem un virus que no és habitual, l’analitzem com és el cas de la grip porcina”. Una feina que fan conjuntament amb el departament d’Agricultura. “Algú ha mort per aquesta causa en explotacions no agrícoles, però cal seguir-ho de ben a prop”, explica. Actualment, ja existeix una vacuna per aquest subtipus de grip. Per això diu que una de les recomanacions que cada any es fa és la vacunació als treballadors de granges. “Tot plegat per evitar que pugui haver-hi contagis i el virus pugui mutar”.
Cinc anys del coronavirus
Coincidint amb els cinc dels primers casos de coronavirus, Mendioroz ha dit que el sistema de salut continua treballant “de manera silenciosa”. En tot aquest temps, explica que s’ha “reforçat el personal, la forma amb què monitorem i el treball per a poder diagnosticar i implementar mesures”. Amb tot, recorda que el virus ara circula poc perquè “s’ha avançat en la vacunació i s’ha donat una millor resposta i vigilància”. El doctor creu que si ara haguéssim d’afrontar una nova pandèmia “la resposta seria proporcional i adaptada a la situació perquè hem après què ha funcionat i què no”. En tot cas, creu que la resposta seria més eficaç i es produiria abans”.