El nou president de Càritas Catalunya –ocupa el càrrec des de l’1 de gener-, Salvador Busquets, es reunirà amb el president de la Generalitat, Salvador Illa, d’aquí a dues setmanes. Ho ha anunciat al programa El Matí a Ràdio Estel on li ha demanat “que tiri endavant l'anunci de fer 50.000 habitatges públics". Busquets afronta “una etapa continuista”, és a dir, mantindrà les iniciatives que va desenvolupar l’anterior president, Francesc Roig. Un dels objectius serà mantenir el consens amb els deu directors de Càritas i “avançar més en la coordinació entre totes les Càritas”.
🗨️ "Que el president @Salvadorilla tiri endavant la idea de fer 50.000 habitatges"
— Ràdio Estel (@radioestel) January 7, 2025
👉🏽 Aquesta és la petició que li farà el nou president de @CaritasCataluny, Salvador Busquets, al president de la @gencat en la reunió que tenen prevista.
▶️ Escolta'l:https://t.co/j6dbpETYEu pic.twitter.com/53Ibt8USeC
L’habitatge, un dels principals reptes
Per a Busquets, l’habitatge continua sent una de les prioritats per a l’entitat. El president de Càritas Catalunya alerta que la pobresa “continua amagada”. Segons l’entitat, una enquesta elaborada durant la pandèmia ja alertava que en els primers anys de coronavirus “el 40% de les persones ateses per Càritas van haver de canviar d’habitació tres vegades en un any perquè no podien afrontar el pagament”. En aquest sentit, Busquets creu que aquest continua sent el gran element d’exclusió social. "La manca habitatge afecta de dues maneres. Per una banda, el nivell microeconòmic de les persones que ho pateixen. Aquestes ho viuen malament. I, de l’altra, el macroeconòmic, és a dir, les polítiques públiques que es destinen son poc eficient”, lamenta.
Amb tot, recorda que fa anys ja es va tenir el debat sobre quin paper havia de tenir l’entitat en tot plegat, és a dir, si havia de promoure els llocs de feina o facilitar la inserció. “La resposta va ser la inserció. Tenim ‘Formació i Treball’ que fan bona feina. Són professionals que busquen feina a usuaris de Càritas.
“Cal comptar amb professionals jurídics que facin acompanyament”
Busquets també recorda la importància de disposar de professionals jurídics que facin un acompanyament. “Hi ha drets que s’han aconseguit adquirir i que no es poden aplicar per diferents motius com ara l’aplicació de l’Ingrés Mínim Vital que no arriba al 30%”, denuncia. També posa l’exemple de tenir un lloguer just o el fet que molts usuaris no puguin fer front als deutes. Busquets ha lamentat que la Generalitat reclamés a usuaris de Càritas els diners que havien cobrat de més de la Renda Garantida. “Per llei ho havien de fer, però el desacord polític provoca tal complexitat que fins i tot una administració que volia fer-ho bé va acabar amb el pas canviat i no pot ser que això ho acabin pagant aquestes persones més vulnerables”.