En directe

El Matí a Ràdio Estel

RÀDIO ESTEL

Quatre ucraïnesos que viuen a Catalunya qualifiquen de "vergonya" el referèndum i tot el que passa a Crimea

El president rus, Vlàdimir Putin, ha presentat públicament a Moscou l’annexió de Crimea com una reunificació. Entre aplaudiments, diu que no podia deixar sense resposta…

20 març 2014

Redacció

Comparteix

El president rus, Vlàdimir Putin, ha presentat públicament a Moscou l’annexió de Crimea com una reunificació. Entre aplaudiments, diu que no podia deixar sense resposta la petició d’aquesta república, que va aprovar en referèndum diumenge passat la integració a Rússia, perquè seria una traïció. Aquest dimecres, en el Mirador de l’actualitat del programa El primer cafè de Ràdio Estel, quatre ucraïnesos que viuen a Catalunya han coincidit a l’hora de qualificar de vergonya la celebració d’un referèndum a Crimea amb tropes russes presents a la península. És el cas de Gloria Zyukyàrova, que ha dit que “tot el que està passant ara a Crimea, la intervenció militar i el referèndum, és una vergonya que no s’entén que pugui passar en el segle XXI, perquè va contra totes les lleis internacionals i de la mateixa democràcia”. En aquesta línia, ha afegit que “no es pot celebrar una consulta o un referèndum en un territori on hi ha desplegades tropes russes”, i ha qualificat d’absurt tot plegat. Gloria Zyukyàrova ha lamentat que s’hagi fet un referèndum convocat dues setmanes abans, i ha assegurat que, a diferència del que s’està fent a Catalunya, a Ucraïna no hi ha debat. “No es pot decidir en dues setmanes que se celebrarà un referèndum. Això no pot ser, a diferència del que passa aquí a Catalunya, on es parla de la consulta i tothom explica a la gent què passarà en cas d’independència. A Ucraïna no s’ha explicat res”, ha explicat.

Per la seva banda, la també ucraïnesa Marta Sokolovska ha recordat que un acord signat l’any 1994 per diversos països, entre ells Estats Units i Rússia, garantia la integritat territorial i les fronteres actuals d’Ucraïna amb la condició de no desenvolupar cap programa nuclear, cosa que s’ha complert. Sokolovsca ha comentat que “hi ha por de signar qualsevol acord amb Rússia perquè, si no respecta l’acord signat el 1994, no se sap si respectarà qualsevol altre”.

També ha intervingut en el col•loqui d’aquest dimecres a Ràdio Estel el politòleg i professor de la Universitat Ramon Llull Òscar Mateos, que s’ha mostrat molt pessimista davant una escalada de violència que està ressuscitant l’esperit de la guerra freda. En aquest sentit, Mateos ha defensat la reacció expressada ahir per l’expresident soviètic Mijail Gorbatxov amb arguments històrics. “Quan es produeix l’atomització del règim soviètic, Crimea passa a formar part d’Ucraïna el 1954. I aquest dimarts molta gent, dins el discurs rus, deia que les coses havien tornat al seu lloc i que Crimea tornava a formar part de Rússia. Aquí una veu qualificada ha estat la de Mijail Gorbatxov, que va defensar Putin, tot i la distància amb ell, en qualificar la seva actuació de gest de responsabilitat i de justícia històrica”, ha destacat Mateos
.
Recordem que un militar ucraïnès va morir dimarts i un altre va quedar ferit per trets de soldats russos, segons la versió del govern d’Ucraïna, contra una unitat militar d’aquest país en territori de Crimea. Es pot escoltar aquí tot el col·loqui (des del minut 28'00").

Més actualitat

SOCIETAT

VIOLÈNCIA MASCLISTA

Francisca Verdejo: “El maltractador cada vegada és més jove” 

edat dels maltractadors

La magistrada delegada dels jutjats de violència sobre la dona de Barcelona creu que la clau és que la societat cooperi i que la prevenció comenci en l’àmbit familiar 

25 novembre 2024

Redacció

RELIGIÓ

La diòcesi de Sant Feliu acomiada el bisbe Agustí Cortés

L'administrador apostòlic assegura que, en aquesta celebració del 24 de novembre a les 18 hores, vol "donar gràcies a Déu per allò de bo que hagi passat aquests 20 anys"

22 novembre 2024

Redaccció

Sense categoria

Marta-Illa Raga: “Els arrendadors tenen un salari el doble que els dels llogaters sense comptar les rendes que ingressen” 

crisi de l'habitatge

La investigadora de l’Institut de Recerca Urbana Idra recorda que si els propietaris deixessin de percebre rendes, aquests “no baixarien de classe”

22 novembre 2024