En directe

Fórmula Estel

ECONOMIA I FINANCES

"Amb l'aprovació de zones de mercat residencial 'tensat' tot anirà a pitjor"

Sergio Nasarre, catedràtic de Dret Civil de la Universitat Rovira i Virgili (URV), es mostra crític amb el topall en els preus del lloguer que han pactat el govern espanyol i la Generalitat

12 gener 2024

Redacció

Comparteix

Sergio Nasarre, el catedràtic de dret civil de la universitat Rovira i Virgili, creu que "amb l'aprovació de zones de mercat residencial 'tensades' tot anirà a pitjor". De fet, recorda que en els països on s'ha aplicat, no ha funcionat. 

Ahir, la Generalitat i la Moncloa van desencallar el xoc entre els dos governs al voltant del preu del lloguer amb l'anunci del compromís del govern espanyol de publicar el mes de febrer la declaració de zones 'tensades'. En altres paraules: d'aquí a un mes la Generalitat podrà regular els increments al preu del lloguer. Però hi ha qui ha rebut la notícia amb escepticisme.

Reunió de Govern i Moncloa on, l'11 de gener de 2024, es va quedar que al febrer es publicaran les zones 'tensades' de Catalunya
Reunió de Govern i Moncloa on, l'11 de gener de 2024, es va quedar que al febrer es publicaran les zones 'tensades' de Catalunya | EFE

Nasarre diu en una entrevista a La Caravana que a l'inici els propietaris temen multes i, per tant, abaixen els preus, però de seguida busquen mecanismes per tornar-lo a apujar, com ara el mercat negre. "Tot plegat és un desgavell que denota manca de coneixement", sentència. Un exemple és Berlín, on Nasarre diu que els propietaris han buscat escletxes, com per exemple, les reformes. "Posaven la grifaria d'or i a partir d'aquí apujaven els preus". Una llei, per tant, que a parer seu provoca molta inseguretat jurídica i és "el pitjor que li pot passar al mercat".

"A Berlín, els propietaris buscaven escletxes, com per exemple, les reformes: posaven la grifaria d'or i a partir d'aquí apujaven els preus"

La Generalitat podrà regular els increments al preu del lloguer

Nasarre creu que en aquest país s'han aplicat polítiques que no han funcionat, com el control de rendes o les sancions i amenaces. Creu que són mesures "intrusives, dures i amb resultats nefastos" que provoquen un encariment continuat dels preus dels habitatges.

Amb tot, no creu que el mercat s'acabi regulant sol. "En un context tan intervingut, especialment en els darrers anys, si no deroguem la mesura, és difícil que s'acabi regulant sol". Creu que en lloc de fer marxa enrere i veure què es pot flexibilitzar, s'està actuant massa de pressa. "Tot plegat pot acabar bastant malament", sentència.

Entrevista a Sergio Nassarre, catedràtic de dret civil de la universitat Rovira i Virgili

0:00 / 0:00

Més actualitat

SOCIETAT

VIOLÈNCIA MASCLISTA

Francisca Verdejo: “El maltractador cada vegada és més jove” 

edat dels maltractadors

La magistrada delegada dels jutjats de violència sobre la dona de Barcelona creu que la clau és que la societat cooperi i que la prevenció comenci en l’àmbit familiar 

25 novembre 2024

Redacció

RELIGIÓ

La diòcesi de Sant Feliu acomiada el bisbe Agustí Cortés

L'administrador apostòlic assegura que, en aquesta celebració del 24 de novembre a les 18 hores, vol "donar gràcies a Déu per allò de bo que hagi passat aquests 20 anys"

22 novembre 2024

Redaccció

Sense categoria

Marta-Illa Raga: “Els arrendadors tenen un salari el doble que els dels llogaters sense comptar les rendes que ingressen” 

crisi de l'habitatge

La investigadora de l’Institut de Recerca Urbana Idra recorda que si els propietaris deixessin de percebre rendes, aquests “no baixarien de classe”

22 novembre 2024