La selectivitat més atípica de la història es viu aquests 4 dies a Catalunya. Amb un rècord d’alumnes, gairebé 40.000, i molta incertesa sobre el futur immediat, es viuen unes proves d’accés a la universitat marcades per la flexibilitat i pels aires de reforma educativa. Felipe de Vicente, president de l’Associació Espanyola de Catedràtics i membre del Consell Escolar de l’Estat, ha dit aquest dijous que “hi ha hagut molt de temps per preparar el moment i s’ha fet amb molta cura”. En una entrevista al programa El Mirador de l’actualitat de Ràdio Estel, ha explicat que “moltes aules estan lliures i la distància social s’ha pogut complir, cosa que fa que la situació sanitària per fer les proves és la correcta”. El catedràtic, sobre el contingut dels exàmens, ha assegurat, “per les circumstàncies especials del confinament, s’han donat més opcions per contestar, i s’han adaptat més als continguts dels centres”. En aquest sentit, De Vicente ha lamentat que no s’hagi pogut dur a terme una part del curs de manera més completa, i ha comentat que alguns alumnes “arribaran a la universitat amb mancances, perquè els continguts que no s’han donat no s’han recuperat tampoc de cap manera”.
Felipe de Vicente ha valorat la situació educativa marcada per la pandèmia. En aquest context, ha dit que “s’ha donat el títol de batxillerat a alumnes que, en circumstàncies normals, no el tindrien”. Tot, segons ell, “perquè no s’han respectat els criteris d’avaluació que estan fixats i amb una simple ordre s’han modificat”. El professor ha afirmat que “aquesta decisió va ser un disbarat, perquè hauria estat molt més seriós mantenir el rigor". En la mateixa línia, ha afegit que "ara cal esperar i veure com van els nombres d’aprovats en les proves de selectivitat, per entrar a la universitat, en alguns casos, amb un títol que se’ls ha regalat”. Igualment ha destacat que, “si el curs vinent torna a trencar-se, encara seria més greu, però hem de ser optimistes”. En un altre moment, Felipe de Vicente ha valorat les expectatives del mon educatiu de cara al nou curs. Ha qualificat la situació de “més que inèdita”. També ha dit que “no tenim cap experiència i no sabem què pot passar a partir del mes de setembre”.
El també membre del Consell Escolar de l’Estat ha assegurat que cal esperar i “veure com funcionen les mesures que s’han plantejat per a la represa de les classes". El catedràtic ha aclarit que "hi ha voluntat, però la realitat s’imposarà”. A més, ha pronosticat que, “en primària, tenir els alumnes separats o en bombolles no serà fàcil, perquè l’escola, per definició, és un lloc de socialització”. En una valoració de la imminent reforma educativa del govern espanyol, De Vicente també ha dit que “és trist que no es pugui tenir una llei consensuada, com ara a Portugal, amb molt suport social i per part dels professionals”. Igualment ha parlat del problema de l'educació diferenciada, i ha recordat que “hi ha una sentencia del Tribunal Constitucional que deixa clar que aquesta educació es vàlida, i els tribunals d’aquí l'hauran d’acatar”. Malgrat tot, ha assegurat que “el mal està fet, perquè l'educació concertada ha quedat fora dels ajuts del govern”.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 9 de juliol.
Més actualitat
SOCIETAT
"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"
En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències
19 desembre 2024
Redacció,