En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

"Tenim 11 anys per reduir dràsticament les emissions de gasos"

Carme Méndez, presidenta de l'Associació de Defensa Drets Animal (ADDA), Francesc Gambús, eurodiputat i autor d'un recent informe sobre medi ambient titulat Fem-ho circular!, i…

22 març 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Carme Méndez, presidenta de l'Associació de Defensa Drets Animal (ADDA), Francesc Gambús, eurodiputat i autor d'un recent informe sobre medi ambient titulat Fem-ho circular!, i Andrea Muñoz i Guillermo Chirino, portaveus "Fridays for Future", han analitzat aquest divendres, des del programa El Mirador de l'actualitat, tota la mobilització anomenada "Fridays for Future”, amb nens i joves que alerten sobre la necessitat de protegir el medi ambient i lluitar contra el canvi climàtic. Chirino ha recordat que "aquest no és un problema només de futur a llarg termini, perquè tenim només 11 anys per reduir dràsticament les emissions de gasos d'efecte hivernacle, segons diu l'informe de l'IPCC". També ha subratllat que "és desesperançador que nosaltres no ens trobem el planeta com el van trobar els nostres pares i avis, una realitat que fa necessari sortir al carrer per tenir un futur i poder viure".

Andrea Muñoz, per la seva banda, ha dit que "la situació, tal i com estem ara, és bastant insostenible". En aquesta línia, ha afegit que "hi haurà problemes a gran escala, cosa que obliga a trobar solucions ara". Igualment ha qualificat de "molt esperançador veure com el jovent surt al carrer per intentar canviar les coses, tenint en compte que el poder i les generacions adultes no hi posen gaire de la seva part". Carme Méndez ha dit que veu aquesta iniciativa "amb molta satisfacció, perquè ens havia decebut molt la política, que no tenia l'agenda climàtica en primer lloc, quan és una qüestió bàsica sense la qual, la de la mare terra, no existeixen les altres". La presidenta d'ADDA ha subratllat que aquests joves "tinguin com a lema 'ens esteu robant el nostre futur', perquè tenen tot el dret a sortir i a fer-se més grans".
Gambús ha explicat que "la transició cap a una economia circular passa per començar a aprofitar tots els residus que generem, que són molts, com a matèria primera per al procés de producció, de manera que no ens hàgim de preocupar sobre què cal fer-ne". Sobre la mobilització, ha destacat que "és una gran notícia que la gent jove prengui consciència ja no del canvi climàtic, que té assumit gairebé tota la societat, sinó del compromís que demostren més enllà dels individus".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 22 de març.
Les manifestacions han començat a omplir de nois i noies, els divendres, els carrers de més d’un centenar de països. “No hi ha planeta B”, “no quedarem callats” o “ens fa por tenir fills perquè rebutgeu protegir el seu futur” són algunes de les consignes que s’estan cridant, mentre els responsables polítics es mostren entre escèptics i comprensius. El ministre australià d’Educació, Dan Tehan, va dir la setmana passada que “el fet que els estudiants abandonin l’escola durant l’horari lectiu per protestar no és una cosa que haguem d’encoratjar, especialment quan han estat animats a fer-ho per activistes polítics verds”.
Ens preguntem: Què té de política i de cívica o sensibilitzadora aquesta iniciativa? En un nou divendres d’aquestes protestes iniciades el novembre passat, aquesta mena de 15M climàtic manté expectatives molt obertes i incertes, 7 mesos després que la jove Greta Thunberg seia en solitari davant del Parlament suec anunciant la seva “vaga” contra el canvi climàtic. Entre les motivacions d’aquesta protesta, hi ha el fet que l’any 2100 la temperatura mitjana mundial podria pujar entre 6 i 8 graus. “Hem d’actuar perquè ens hi va la vida”, deia ara fa uns dies Lucas Barrero, un estudiant que participa en les mobilitzacions a Girona. Avui, en el Dia Mundial de l'Aigua, Fridays for Future està sent una realitat especialment interpel·ladora. Des de la joventut, es posa sobre el debat públic una qüestió molt seriosa i comprometedora per a tota la humanitat.

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Ràdio Estel potencia l’informatiu matinal i el servei pastoral

temporada 2425 de Ràdio Estel

La informació religiosa i social guanya terreny amb l’informatiu 'Sense distància' de 13 a 14 h

6 setembre 2024

Redacció

RÀDIO ESTEL

RELIGIÓ

El Mil·lenari de Montserrat comença a Ràdio Estel

programa especial mil·lenari de Montserrat

L'emissora retransmet les celebracions previstes pel cap de setmana del 7 i 8 de setembre

5 setembre 2024

Redacció

Sense categoria

Pluja de crítiques per la burla al cristianisme en la cerimònia d’obertura dels Jocs

L’endemà mateix de la cerimònia d’obertura dels Jocs de París, la Conferència Episcopal Francesa ha emès un comunicat en què deplora profundament “la burla i l’escarni” envers el cristianisme viscuda en una paròdia de l’Últim Sopar.

28 juliol 2024