L’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete, celebra que augmenti el patrullatge als carrers de la Mina les vint-i-quatre hores del dia. Ho ha dit en una entrevista a El Matí a Ràdio Estel, on ha lamentat que hi ha una part dels veïns del municipi “que no entenen que l’espai públic és de tothom i no d’una porció de veïns que generen por i amb l’ús d’armes de foc”. Aquest barri de Sant Adrià de Besòs acumula centenars de conflictes. L’últim, aquest dimarts quan va tenir lloc un tiroteig a Sant Adrià del Besòs entre dues bandes. En pocs minuts, es van sentir més de cent cinquanta trets. Per això, la batllessa considera rellevant que augmenti el patrullatge als carrers. “És una mesura excepcional, aquesta presència continuada”, insisteix.
“Mai s’havia donat una resposta tan contundent”
La batllesa ha negat haver-se sentit “menystinguda” pel govern d’Aragonès. Cañete recorda que el republicà va visitar el municipi en diverses ocasions i també va estar en converses amb l’anterior conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena”. Tot i això, també ha volgut deixar clar que mai “s’havia donat una resposta tan contundent”. Preguntada per la possibilitat de fer més actuacions, l’alcaldessa ha dit que treballen altres qüestions com la mediació, el civisme o l’educació. “Hi ha molts bons professionals implicats en l’àmbit educatiu. No estem al 100%, però els resultats són positius”. La socialista també ha recordat que hi ha molts joves implicats en aquest tipus de fets. “No hem de normalitzar el que és excepcional i anormal”, recorda.
“Augment de l’ús d’armes”
En termes generals, Cañete ha dit que l’ús d’armes ha augmentat, però “no és una tendència exclusiva del barri de la Mina, sinó que també s’ha detectat en altres punts”. Amb tot, creu que calen més escorcolls i més presència policial, ja que bona part dels que utilitzen armes blanques “les fan servir sense cap mena de preocupació”.
L’històric edifici Venus
Sobre l’enderroc de l’edifici històric Venus, Cañete ha dit que s’han fet passos endavant i que “hi ha hagut una transformació important no només urbanística, sinó també social”. Tot i això, també ha admès que “queda feina per fer”. Admet que l’enderroc de l’edifici és un procés lent, ja que hi ha moltes persones implicades i cal estudiar “cas per cas”. L’edifici ha generat problemes als veïns, perquè ha estat ocupat i la batllessa lamenta que possiblement s’hi continua venent droga. Amb tot, creu que l’enderroc tindrà lloc “a tot estirar” el 2029 o 2030.