La sequera ha obligat a tancar, per primera vegada en els seus 161 anys d'història, el canal d'Urgell. A partir d'ara, només hi haurà aigua per abastir municipis i regar, una vegada al mes, els arbres perquè no es morin. En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, el responsable dels sectors agrícoles del sindicat d'Unió de Pagesos, Miquel Piñol, ha remarcat que la situació actual és "molt delicada" i podria passar a ser "extrema" en els pròxims dies perquè "no hi ha cap previsió que sigui bona".
En aquest sentit, el cap de la sectorial de l'Aigua del sindicat de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, Martí Costal, ha especificat, també en aquest programa, que "encara que plogués demà i hi hagués un miracle com el de l'any 2008 on van caure més de 150 litres al maig, el 90% del secà ja s'ha perdut, una situació que afecta l'hora d'alimentar els animals i, en un temps, afectarà la societat". Costal ha volgut deixar clar que a Girona d'aigua n'hi ha, però com que s'abasteix Barcelona hi ha sectors que han quedat afectats. "Em sembla bé donar prioritat a l'ús de boca, però el repartiment de l'aigua hauria de ser més equitatiu i hauria de retornar d'alguna manera, sigui econòmicament o d'una altra forma", ha apuntat el cap de la sectorial de l'Aigua de JARC.
Sobre les noves mesures impulsades pel ministeri d'Agricultura per pal·liar els efectes de la sequera al camp, on destaca la rebaixa d'un 25% l'IRPF del 2022 a agricultors i ramaders, Piñol ha indicat que "aquestes mesures ajuden a curt termini, però que, amb la situació actual on el problema afectarà en els pròxims anys, no ajudarà a solucionar res", ha sentenciat.