En directe

Fórmula Estel

ESGLÉSIA CATALUNYA

"Volem que la gent perdi la por a la Bíblia i hi entri en diàleg"

Jaume Balateu, membre de la Junta de l'Associació Bíblica de Catalunya, Mar Pérez, teòloga biblista i sotsdirectora de l'Institut de Ciències Religioses de Lleida, i…

22 gener 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
Jaume Balateu, membre de la Junta de l'Associació Bíblica de Catalunya, Mar Pérez, teòloga biblista i sotsdirectora de l'Institut de Ciències Religioses de Lleida, i Aureli Ortín, diaca i participant ara fa 25 anys en el Concili Provincial Tarraconense, han analitzat aquest dimecres, des del programa 'El Mirador de l'actualitat', la importància social de la Bíblia, que és protagonista ara al gener amb la celebració del Diumenge de la Paraula, per decisió del Papa, coincidint a partir d’ara amb el tercer durant l’any. La cita d’enguany és aquest proper diumenge, dia 26. La jornada marca l’inici de la IV Setmana de la Bíblia, patrocinada per la Conferència Episcopal Tarraconense, i que aquest 2020 té com a lema ‘Els obrí el sentit de les Escriptures’ (Lluc 24,45). Jaume Balateu ha destacat que la iniciativa "pretén que la gent perdi la por a la Bíblia i entri en diàleg amb allò que és diferent". En aquesta línia, ha afegit que "el lema d'enguany és molt adient, perquè els deixebles no sabien què eren les Escriptures, i va ser a través del diàleg que van entendre el pla salvífic de Déu". De la Bíblia en general, el també professor de Nou Testament ha comentat que "cal entrar-hi, veure-hi les claus de lectura i anar trobant la manera d'apropar-s'hi i aconseguir que la mateixa Paraula s'apropi a un mateix, perquè això és recíproc".
Per la seva banda, Mar Pérez ha explicat que "la lectura de la Bíblia s'ha de fer sempre des de la contextualització del text, perquè la història que acompanya el moment en què s'escriu un fragment és fonamental per entendre'l". La biblista ha subratallat igualment que "podem fer dir a Déu el que no diu, motiu pel qual cal un acompanyament històric i social per entendre bé què ens diu el text". Ha alertat davant el perill de fer "una lectura literal" i ha defensat que es miri el contingut "tenint en compte que el text s'escriu en un moment concret de la història per a una gent que viu també una època concreta". I com a línia de continuïtat, ha reivindicat la capacitat de "descobrir en la Bíblia un Déu bondadós que sempre és fidel al seu poble i que no es cansa mai de donar-li oportunitats, una rere l'altra".
Aureli Ortín, que ha recordat que la Paraula de Déu i els sagraments "va ser un dels quatre grans temes del Concili Provincial Tarraconense" ara fa tot just 25 anys, ha explicat que aquella cita "s'ha de reviure més enllà de la nostàlgia, perquè cal seguir rebent i posant en pràctica les 170 resolucions que van sortir d'aquelles sessions". El diaca ha explicat, a més, que "els bisbes de Catalunya acaben de publicar una segona edició dels documents, amb unes introduccions de Ramon Prat, Armand Puig, Salvador Bacardit i el bisbe Francesc Pardo". D'altra banda, Ortín ha anunciat que s'acaba d'editar, des de Claret, "un llibre amb testimonis de persones que van viure el Concili Tarraconense, amb 67 respostes dels 128 pares i mares conciliars vius".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 22 de gener.

Es faran arreu de Catalunya diverses activitats bíbliques fins a l’1 de febrer. Entre les convocatòries, destaquen un acte amb meditació bíblica dimarts a les 8 del vespre a la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona, presidit pel bisbe Sergi Gordo i conduït per Armand Puig, i una conferència de la religiosa Trinitat Cabrero sobre ‘els salms entesos com la pregària de l’Església’, en aquest cas divendres 31 a dos quarts de nou del vespre a la Casa de l’Església del Fener d’Andorra la Vella, entre molts altres.

Aquesta Setmana de la Bíblia està promoguda per Ràdio Estel i Catalunya Cristiana, l’Abadia de Montserrat, l’Associació Bíblica de Catalunya, el Centre de Pastoral Litúrgica i l’Editorial Claret. Les trobades, pregàries i altres actes programats a les 10 diòcesis amb seu a Catalunya ens ajudaran a acostar-nos als textos bíblics per conèixer-los, estimar-los i difondre’ls. Ràdio Estel i Catalunya Cristiana, com a entitats promotores de la IV Setmana de la Bíblia, reparteixen exemplars d’un llibret que recull set de les cartes del Nou Testament: la de Jaume, les dues de Pere, les tres de Joan i la de Judes. Totes aquelles persones que ho desitgin poden passar a recollir gratuïtament els exemplars a la seu dels dos mitjans (fins a acabar existències): al carrer Comtes de Bell-lloc, 67-69, de Barcelona. Per a més informació, es pot trucar al 934 092 810. Es pot trobar més informació en el web http://www.setmanadelabiblia.cat/

D’altra banda, aquesta iniciativa bíblica coincideix aquests dies amb el 25è aniversari de l’obertura del Concili Provincial Tarraconense, un gran esdeveniment que ha marcat la vida de l’Església que fa camí a Catalunya. Demà, dos dies després d’aquesta commemoració que tindrà continuïtat fins al 30 de maig, es presentarà a Barcelona un llibre escrit per Aureli Ortín i Montserrat Coll. Recull testimonis de diverses persones que van participar en aquell Concili català. Aquest treball es presentarà demà a les 7 de la tarda a la Casa dels Concilis, de Tarragona, al carrer de les Oques número 7. L’acte estarà presidit per l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, i comptarà amb la presència de personalitats relacionades amb la cita d’ara fa 25 anys.

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Música i litúrgia, els punts forts de la programació de Nadal i Any Nou

programació de Nadal de Ràdio Estel

La graella nadalenca estarà en antena del 25 de desembre fins al dia 1 de gener de 2025

24 desembre 2024

Redacció

SOCIETAT

Trànsit alerta que els accidents tenen lloc en carreteres conegudes per a les víctimes 

sinistralitat a les carreteres

El director del Servei Català de Trànsit avisa que bona part dels accidents tenen lloc a la tarda i són “fruit del cansament o dels àpats copiosos” 

24 desembre 2024

Redacció

SOCIETAT

"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"

consellera Mònica Martínez reclamació dels deutes a les persones vulnerables

En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències

19 desembre 2024

Redacció