En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

Xavier Massó, secretari general del principal sindicat de professors de Secundària, diu que l'autonomia de centre falla en el sistema educatiu espanyol

Les dades de l’últim informe PISA, que alerta que Espanya continua per sota de la mitjana europea en matemàtiques, comprensió lectora i ciències, han estat…

9 desembre 2013

Redacció

Comparteix

Les dades de l’últim informe PISA, que alerta que Espanya continua per sota de la mitjana europea en matemàtiques, comprensió lectora i ciències, han estat aquest dilluns al matí protagonistes en el Mirador de l’actualitat dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel. El secretari general del sindicat de professors de Secundària ASPEPC-SP, Xavier Massó, ha lamentat que Espanya quedi tan estancada en el ranking per països, tot i que ha aclarit que no tots els estats són uniformes, i ha posat l’exemple de Flandes, molt millor que el conjunt de Bèlgica, o Baviera, millor que el conjunt d’Alemanya. Sobre la qüestió de fons, el sistema educatiu, Massó ha dit que “no funciona actualment, en part per culpa de l’autonomia de centre, perquè no hi ha una unificació i arriba un moment en què tothom fa el que vol”. En aquesta línia, ha posat l’exemple de “centres que deixen de fer sistemes d’equacions quan els alumnes tenen 16 anys” o també “professors que no ensenyen fraccions perquè ja tenen la calculadora”. El dirigent sindical ha destacat, igualment, que “l’autonomia de centre no és un factor decisiu per als resultats d’un sistema educatiu, ja que pot ser bona o dolenta segons la seva aplicació”.

Per la seva banda, el secretari general de la Unió de Religiosos de Catalunya (URC), el marista i pedagog Lluís Serra, ha alertat contra els constants canvis en les lleis educatives, sobretot per la inseguretat que dóna “sentir com els responsables polítics de l’oposició diuen que, quan el govern actual perdi el poder, derogaran la norma per fer-ne una altra”. Serra també ha defensat un model que tingui més en compte “la família i la seva relació amb l’escola, perquè pares, alumnes i educadors han de ser molt més prioritaris en un sistema que dóna massa rellevància als responsables polítics”. Finalment, el secretari general de la URC ha recordat que “l’escola no pot reproduir les desigualtats socials, una qüestió també bàsica en l’informe PISA, perquè aleshores tenim l’ensenyament en mans de l’economia”.

També ha intervingut en el debat el diputat del PP al Parlament Rafael López, que ha defensat la LOMCE com un instrument al servei de la millora educativa global, tenint en compte que, des de l’any 2003, la inversió educativa ha crescut d’un 35 per cent a Espanya. “Si fem un sistema on no hi ha un prestigi ni una autoritat del professorat, no millorarem i, a sobre, ens trobarem amb unes lluites de les famílies amb les escoles i els professors, cosa que no té cap sentit”, ha explicat. En aquest sentit, el parlamentari popular ha conclòs que “cal prestigiar més que mai l’educació pública, perquè si aquest sector és dolent, reproduirem precisament les desigualtats”.

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Ràdio Estel potencia l’informatiu matinal i el servei pastoral

temporada 2425 de Ràdio Estel

La informació religiosa i social guanya terreny amb l’informatiu 'Sense distància' de 13 a 14 h

6 setembre 2024

Redacció

RÀDIO ESTEL

RELIGIÓ

El Mil·lenari de Montserrat comença a Ràdio Estel

programa especial mil·lenari de Montserrat

L'emissora retransmet les celebracions previstes pel cap de setmana del 7 i 8 de setembre

5 setembre 2024

Redacció

Sense categoria

Pluja de crítiques per la burla al cristianisme en la cerimònia d’obertura dels Jocs

L’endemà mateix de la cerimònia d’obertura dels Jocs de París, la Conferència Episcopal Francesa ha emès un comunicat en què deplora profundament “la burla i l’escarni” envers el cristianisme viscuda en una paròdia de l’Últim Sopar.

28 juliol 2024