En directe

El Matí a Ràdio Estel

RÀDIO ESTEL

Xavier Massó, secretari general del principal sindicat de professors de Secundària, diu que l'autonomia de centre falla en el sistema educatiu espanyol

Les dades de l’últim informe PISA, que alerta que Espanya continua per sota de la mitjana europea en matemàtiques, comprensió lectora i ciències, han estat…

9 desembre 2013

Redacció

Comparteix

Les dades de l’últim informe PISA, que alerta que Espanya continua per sota de la mitjana europea en matemàtiques, comprensió lectora i ciències, han estat aquest dilluns al matí protagonistes en el Mirador de l’actualitat dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel. El secretari general del sindicat de professors de Secundària ASPEPC-SP, Xavier Massó, ha lamentat que Espanya quedi tan estancada en el ranking per països, tot i que ha aclarit que no tots els estats són uniformes, i ha posat l’exemple de Flandes, molt millor que el conjunt de Bèlgica, o Baviera, millor que el conjunt d’Alemanya. Sobre la qüestió de fons, el sistema educatiu, Massó ha dit que “no funciona actualment, en part per culpa de l’autonomia de centre, perquè no hi ha una unificació i arriba un moment en què tothom fa el que vol”. En aquesta línia, ha posat l’exemple de “centres que deixen de fer sistemes d’equacions quan els alumnes tenen 16 anys” o també “professors que no ensenyen fraccions perquè ja tenen la calculadora”. El dirigent sindical ha destacat, igualment, que “l’autonomia de centre no és un factor decisiu per als resultats d’un sistema educatiu, ja que pot ser bona o dolenta segons la seva aplicació”.

Per la seva banda, el secretari general de la Unió de Religiosos de Catalunya (URC), el marista i pedagog Lluís Serra, ha alertat contra els constants canvis en les lleis educatives, sobretot per la inseguretat que dóna “sentir com els responsables polítics de l’oposició diuen que, quan el govern actual perdi el poder, derogaran la norma per fer-ne una altra”. Serra també ha defensat un model que tingui més en compte “la família i la seva relació amb l’escola, perquè pares, alumnes i educadors han de ser molt més prioritaris en un sistema que dóna massa rellevància als responsables polítics”. Finalment, el secretari general de la URC ha recordat que “l’escola no pot reproduir les desigualtats socials, una qüestió també bàsica en l’informe PISA, perquè aleshores tenim l’ensenyament en mans de l’economia”.

També ha intervingut en el debat el diputat del PP al Parlament Rafael López, que ha defensat la LOMCE com un instrument al servei de la millora educativa global, tenint en compte que, des de l’any 2003, la inversió educativa ha crescut d’un 35 per cent a Espanya. “Si fem un sistema on no hi ha un prestigi ni una autoritat del professorat, no millorarem i, a sobre, ens trobarem amb unes lluites de les famílies amb les escoles i els professors, cosa que no té cap sentit”, ha explicat. En aquest sentit, el parlamentari popular ha conclòs que “cal prestigiar més que mai l’educació pública, perquè si aquest sector és dolent, reproduirem precisament les desigualtats”.

Més actualitat

SOCIETAT

VIOLÈNCIA MASCLISTA

Francisca Verdejo: “El maltractador cada vegada és més jove” 

edat dels maltractadors

La magistrada delegada dels jutjats de violència sobre la dona de Barcelona creu que la clau és que la societat cooperi i que la prevenció comenci en l’àmbit familiar 

25 novembre 2024

Redacció

RELIGIÓ

La diòcesi de Sant Feliu acomiada el bisbe Agustí Cortés

L'administrador apostòlic assegura que, en aquesta celebració del 24 de novembre a les 18 hores, vol "donar gràcies a Déu per allò de bo que hagi passat aquests 20 anys"

22 novembre 2024

Redaccció

Sense categoria

Marta-Illa Raga: “Els arrendadors tenen un salari el doble que els dels llogaters sense comptar les rendes que ingressen” 

crisi de l'habitatge

La investigadora de l’Institut de Recerca Urbana Idra recorda que si els propietaris deixessin de percebre rendes, aquests “no baixarien de classe”

22 novembre 2024