Sempre a punt!

No crec que destapi cap secret si dic que en prou ocasions anem despistats per la vida. Hi som, però no ens troben. Existim, però no vivim. Del meu pas per l’escoltisme, vaig aprendre una màxima que m’ha servit molt: «Sempre a punt!» No sols m’ha servit, sinó que ha ajudat moltes persones majors, joves i infants, a entendre el que significa ser responsable i lliure. Estar a punt vol dir estar atent al que passa, disponible al que se’m demana, obert a col·laborar, prompte a respondre.

A punt hi estan el pare o la mare de família quan atenen amb amor els seus fills. A punt hi estan els fills, tinguin l’edat que tinguin, quan es preocupen de la seva formació i aprofiten el temps. A punt hi estan els qui en el moment de fer un servei, sigui per feina o per voluntariat, es donen en cos i ànima a fer bé als altres. A punt estan també els qui accepten amb maduresa les contrarietats, tant les pròpies com les que sobrevenen. A punt hi està el qui és sensible a la justícia, a la defensa dels drets humans, a vetllar per la dignitat de cada home i de cada dona per damunt de qualsevol diferència o prejudici.

Dificulta, tanmateix, la decisió d’estar a punt per fer el bé i servir, un perillós virus d’individualisme que ens afecta personalment i ens implica socialment. El papa Francesc en parla i diu que aquest individualisme afavoreix un estil de vida que debilita el desenvolupament i l’estabilitat dels vincles entre les persones i desnaturalitza els vincles familiars. Per això, cal treballar per una comunió que guareixi, promogui i afermi els vincles interpersonals.

Estar a punt és estar disposats a aprofitar totes les ocasions que, ja ho sabem, no ens en falten! Quan en alguns països avui hi domina la guerra i els enfrontaments —ens diu el papa Francesc— se’ns demana que insistim en la nostra proposta de reconèixer l’altre, de curar les ferides, de construir ponts, d’estrènyer llaços i d’ajudar-nos mútuament a portar les càrregues. I, sempre, estar a punt per fer-ho realitat.

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe auxiliar de Barcelona

Català, , , , , , , Permalink

Deixa un comentari