Gerra, aigua, gibrell i tovallola

«Que en són, de bells, els peus del missatger de bones noves» (cf. Is 52,7). Tot i que hauran de superar les inclemències del camí, són els qui faran possible que aquesta bona notícia arribi al poble i reneixi a l’esperança. Jesús, tanmateix, ens sorprèn amb un gest inusual. Els peus que renta tastaran la pols del rebuig, el fang de la incomprensió, la fatiga de l’anunci, el costerut treball del servei. Per això, els consagra, per fer-nos veure que, rentant-los, ens deixa un gest que sempre ens definirà com a seguidors seus.

Mans i peus en una unitat de persona, tota ella consagrada perquè la Paraula de Déu arribi als extrems més llunyans de la terra i toqui el cor de cada home i de cada dona, superant així tots els murs que encara es pretenen aixecar i totes les barreres d’ètnia, d’ideologia, de sexe, de religió i de condició social que releguen a l’exclusió persones i pobles sencers.

Els peus nets capaciten per allargar les mans també netes. Unes mans lliures d’amenaces, d’acaparaments innecessaris, de traïcions, d’aplaudiments ficticis. Quan les nostres mans abracen a algú, mirem que estiguin ja ben netes per haver-nos deixat rentar per Jesús i per haver-ho fet com ell, humilment i agenollats, als peus dels nostres germans. Aquesta consagració està destinada al servei. Per això ens dóna unes eines per al nostre ofici: una gerra amb aigua, un gibrell i una tovallola, signes de la pobresa de mitjans amb què comptem, però revelació inconfusible de l’estil humil que ha d’assumir la nostra manera de ser i de fer.

El gest de rentar els peus és provocador perquè capgira mentalitats fetes al poder, als prejudicis i a l’orgull, i insinua deixar privilegis i posar-se decididament a servir. Tanta parafernàlia acumulada, quan, de fet, el que Jesús demana dels seus seguidors és que ens agenollem i rentem els peus. Ens convida, així, a tot allò que ens sobra, que és superflu i de falsa marca d’identitat. L’opció humil de ser per als altres i per Crist ens fa capaços d’acollir, escoltar, acompanyar, i servir.

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe auxiliar de Barcelona

Català, , , , , , Permalink

Deixa un comentari