Sou els meus amics!

Crist Ressuscitat transforma la vida de tots els qui creuen en ell, anima a aquells que els costa creure-hi, i crida a la fe els qui no hi creuen. Quan ens vénen els dubtes i s’estén el desànim, el Ressuscitat ens surt a l’encontre i espera la nostra acollida plena de confiança. Amb ell al costat nostre, som capaços de suportar tots aquells dubtes que persisteixen i avançar amb l’ànim de superar-los. Per què dubtem? Potser ens sentim insegurs, tenim por, no sabem prou o, fins i tot, ens domina una actitud individualista que impedeix que ens obrim a Déu i als altres amb una actitud sincera i confiada.

Aquesta visió resulta raquítica i empobridora. Com sortir-ne? Per respondre-hi, necessitem partir d’una actitud netament cristiana: la humilitat, que és senzillesa del cor. És la condició per poder apropar-nos a Jesús o, més ben dit, per deixar que sigui ell el qui s’apropi a nosaltres. És l’exercici propi i necessari del temps pasqual. Això demana sentir-se necessitat d’Algú que ho sigui tot per a nosaltres, com ho va ser per als apòstols. Afirmar que Déu és amor i creure que el qui roman en l’amor està en Déu i Déu en ell (cf. Jn 4,16), ens introdueix en el cor de la fe cristiana i és Pasqua.

Quants cops se’ns presenta Jesús, ens parla i no el reconeixem! Ens trobem davant d’encontres que tenen lloc en la vida de cada dia i adquireixen els tons entranyables de l’amistat, de la proximitat. Això és el que Jesús ens ofereix, ens dóna i també ens demana. De les seves darreres paraules de comiat, podem escoltar: «Vosaltres sou els meus amics. Us dic amics, perquè us he fet saber tot allò que he sentitdelmeu Pare» (cf. Jn 15,14-15). Amb gran encert, i en referència especialment als joves, sant Joan Pau II plantejava aquests interrogants que ens ajuden a sortir de qualsevol dubte: «El Crist, no és potser el secret de la veritable llibertat i de l’alegria profunda del cor? No és, el Crist, l’amic suprem i, al mateix temps, la font de tota amistat autèntica?»

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe auxiliar de Barcelona

Català, , , , , Permalink

Comments are closed.