Plus de generositat

Fer el bé no és notícia. Hi ha altres entreteniments. No és massa freqüent parlar de generositat, de servei, d’esforç, d’austeritat, de compartir i aprofundir en tantes altres virtuts. El secret de l’èxit sembla que està en allò que és immediat, frívol o passatger. Topem sovint amb el mur de l’individualisme, amb l’obsessió egoista del propi bé, amb el tancament sistemàtic a qualsevol oferta de sortir d’un mateix, en lloc d’optar per entregar la vida a millorar la situació dels altres i fer-se bon company de camí.

Jesús, que no imposa i sempre proposa, un dia va dir a un jove: «Si vols ser més perfecte…» Confiava molt en ell. Li proposava superar la mediocritat en què vivia, encara que fruís de solvència econòmica i el seu comportament estigués ben ajustat a la llei. Jesús li demanava un plus de generositat, perquè mitjançant el despreniment el volia lliure del tot i, com a resultat, que fos plenament feliç. En definitiva, Jesús li deia: «Si vols ser feliç…», «si vols ser lliure…, tracta de ser generós i allibera’t de l’ambició de posseir, pensa més en els pobres». El programa de Jesús és un cor que veu on es necessita amor i actua en conseqüència; és el programa de tot cristià i pot ésser el programa d’un jove que comença a prendre’s seriosament la seva vida.

Qualsevol jove disposat a escoltar Jesús quan li proposa aquest plus de generositat, també ha de pensar, a l’hora de respondre, que comptarà amb la seva força per donar-se del tot, com Ell, que no va venir a ser servit, sinó a servir i a donar la vida.

Per a aquells i aquelles que cerquem amb sinceritat un sentit que ompli el cor, l’espai i el temps, la trobada personal amb Jesús dóna l’oportunitat d’escoltar el que Déu espera de cadascú i rebre la llum necessària per respondre. Tota crida vocacional a fer el bé arriba quan deixem que Jesús parli, interpel·li i proposi camins concrets. Demana un plus de generositat, i el que espera és una resposta lliure, entusiasta i generosa.

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe auxiliar de Barcelona

Català, , , , , Permalink

Deixa un comentari