Obrir el cor a la misèria

No és gens fàcil. És el comentari de molts quan es tracta d’entendre bé la paraula misericòrdia. Uns joves m’ho han demanat després d’una reflexió que hem fet junts sobre les cultures de l’exclusió. Com a resposta, m’ha semblat que «sobrietat» i «humilitat» són dos camins possibles per començar a entendre. A més de «virtuts» per la força interior que contenen, les hem de definir com a grans «valors», fins al punt que el seu menyspreu pot acabar danyant la societat. El papa Francesc a la Laudato Si diu que no és fàcil desenvolupar una sana humilitat i una feliç sobrietat si excloem de la nostra vida Déu i el nostre jo ocupa el seu lloc.

Sant Agustí parla de la misericòrdia i ho explica tan bé que m’ha semblat oportú compartir-ho. Podem dissenyar junts aquella resposta que toqui el cor de la vida, la de tots, àdhuc la dels més desfets. De Déu, el Pare, en diem que és compassiu i misericordiós, i Jesús ho afirma convidant-nos a ser misericordiosos com el Pare.

Què és, doncs, la misericòrdia? —es demana Agustí— i respon que no és altra cosa que carregar el cor d’un poc de misèria (dels altres). La paraula misericordia deriva el seu nom del dolor pel miserable. En el terme misericòrdia hi ha dues paraules: misèria i cor. Quan el teu cor està afectat, sacsejat per la misèria dels altres, vet aquí la misericòrdia. Davant tants episodis de violència que estem presenciant, hom pensa de quina manera ens afecta a l’hora d’assabentar-nos de les víctimes i constatar el dolor dels familiars, com també la reacció de desconcert, indignació i por de tot el poble.

Ser compassiu vol dir «patir amb… », solidaritzar-se amb el sofriment aliè, estar al costat dels qui pateixen, estimar. Si estimem Déu i el proïsme, no podem fer res de tot això sense el dolor al cor. Per això, és tan forta i radical la pregunta bíblica que no pot deixar-nos indiferents: «Què n’has fet, del teu germà?» La proposta són les obres de misericòrdia, les corporals i les espirituals. Obrim el «cor» a la «misèria» i deixem-nos afectar per un amor sense condicions.

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe auxiliar de Barcelona

Català, , , , Permalink

Comments are closed.