Caminar junts

Aquest és el significat de la paraula sinodalitat, tan pronunciada aquests dies a l’Església. No és sols un desig, sinó una exigència que neix de l’Evangeli i que fem nostra per poder anunciar Jesús a la gent del nostre temps amb coherència i credibilitat. Ho ha dit recentment el papa Francesc: «Per a l’Església, en realitat, concloure el Sínode significa tornar veritablement a “caminar junts” per portar a totes les parts del món… la llum de l’Evangeli, l’abraçada de l’Església i l’empar de la misericòrdia de Déu.» I en l’homilia de clausura ha afegit: «Aquest és el temps de la misericòrdia.»

Que difícil que és resumir amb poques paraules la crida que ens fa a viure la «sinodalitat». Francesc ho ha fet molt extensament en el discurs commemoratiu del 50è aniversari de la institució del Sínode dels Bisbes. M’impressiona la seva claredat plena d’una fe ferma que no tem els embats del moment vinguin d’on vinguin i, alhora, la tendresa i projecció evangèlica amb què ho exposa.

Comença dient que «el món en el qual vivim, i que estem cridats a estimar i servir també en les seves contradiccions, exigeix de l’Església l’enfortiment de les sinergies en tots els àmbits de la seva missió. Precisament el camí de la “sinodalitat” és el camí que Déu espera de l’Església del tercer mil·lenni».

Ser «Església sinodal» comporta de part de tots una veritable conversió, ja que caminar junts ens implica mútuament. És l’Església de l’escolta, una escolta recíproca que sap que escoltar és més que sentir. Ho diu a l’Evangelii gaudium: «La primera cosa, amb la comunicació amb l’altre, és la capacitat del cor que fa possible la proximitat, sense la qual no existeix un veritable trobament espiritual» (n. 171). En les relacions entre uns i altres, la «sinodalitat» fa que l’exercici de l’autoritat sigui el servei, i l’únic poder sigui el de la creu. I, amb aquest esperit, arribar a fer possible que tots els organismes de l’Església esdevinguin «organismes de comunió», ocasió d’escolta i participació.

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe auxiliar de Barcelona

Català, , , Permalink

Comments are closed.