El do d’elegir el bé

Amb aquesta frase el papa Francesc ha definit la llibertat, un terme tan apreciat especialment entre els adolescents i els joves. Personalment sempre he entès la llibertat com la capacitat de fer el bé i m’alegra molt pensar així. Tanmateix, «molts us diran —diu el Papa— que ser lliures significa fer el que es vulgui. Però a això és necessari dir “no”. Si tu no saps dir “no” no ets lliure. Lliure és el qui sap dir sí i sap dir no. La llibertat no és poder fer sempre el que es vol.» Quan algú fa només el que vol és que pensa només en ell, crea un entorn de desconfiança i, al mateix temps, de dificultat per estimar.

Francesc ha demanat als joves: «Voleu acollir la invitació de Jesús per a ser els seus deixebles? Voleu ser els seus amics fidels?»

Francesc ha demanat als joves: «Voleu acollir la invitació de Jesús per a ser els seus deixebles? Voleu ser els seus amics fidels?»

Per ajudar, Francesc uneix l’elecció del bé a la vivència de l’amor i posa com a fonament Jesús quan diu que la gent coneixerà que són deixebles seus per la manera com s’estimen entre ells. Un fonament —Jesús— que serà el referent per detectar l’autenticitat de l’amor. La clau serà «estimar com Ell estima». Les preguntes que ha dirigit als adolescents han estat molt directes, pròpies d’un amor que va a allò que és essencial. Francesc els ha demanat: «Voleu acollir la invitació de Jesús per a ser els seus deixebles? Voleu ser els seus amics fidels?» L’amor s’alimenta de confiança, de respecte i de perdó.

A la llibertat i a l’amor hi afegeix ara la fidelitat i, amb ella, l’afecte i la tendresa. Diu el Papa que «si escoltes la veu del Senyor, et revelarà el secret de la tendresa: interessar-se per l’altra persona. I això vol dir respectar-la, protegir-la, esperar-la. Això és el concret de la tendresa i de l’amor». Una opció bona, aquesta, que és la d’estimar sense posseir. Quan posseïm, no deixem que l’altre sigui lliure ni que se senti veritablement estimat. Per això, la felicitat no arriba.

El valor de l’amistat és el que cal conrear cada dia, perquè «estimar vol dir donar, no només quelcom material, sinó alguna cosa d’un mateix, el temps personal, la pròpia amistat, les pròpies capacitats». El do d’elegir el bé ens compromet no només a dir-lo, sinó a fer-lo.

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe auxiliar de Barcelona

Català, , , , , Permalink

Comments are closed.