No ens toquis la butxaca!

Aquesta és l’advertència que em va fer un feligrès un diumenge abans de començar la missa. Tenia dificultats amb la família i no hi havia manera de solucionar el problema d’una herència mal repartida. Jo li deia que el diner no havia de ser mai la causa de la desavinença familiar. Però ell encara em deia: «Parla del bon Jesús i no et fiquis amb la gent!» Vaig tractar de fer-li veure amb poques i bones paraules que justament parlar del bon Jesús conduïa a deixar les coses clares i una actitud neta davant les persones i la relació amb les coses i, entre elles, el diner i l’ús que d’ell en fem. És precisament Jesús el qui diu «no podeu servir dos senyors: Déu i el diner».

«El papa Francesc ha manifestat un «no» rotund a una economia de l’exclusió i de la desigualtat perquè és una economia que mata i, al mateix temps, pronuncia un «no» encara més rotund a la nova idolatria del diner»

«El papa Francesc ha manifestat un «no» rotund a una economia de l’exclusió i de la desigualtat perquè és una economia que mata i, al mateix temps, pronuncia un «no» encara més rotund a la nova idolatria del diner»

L’abús del diner és la gran temptació perquè dona prestigi, poder i seguretat, tot el contrari de l’esperit de servei que genera confiança. Dic «abús» perquè l’ús és quelcom correcte i just quan cerca el bé de la persona i mou a compartir, especialment amb els més necessitats. Som, doncs, davant d’una alternativa: o Déu o el diner! El papa Francesc ha manifestat un «no» rotund a una economia de l’exclusió i de la desigualtat perquè és una economia que mata i, al mateix temps, pronuncia un «no» encara més rotund a la nova idolatria del diner. Serà fruit d’una nova actitud pensar en una economia de comunió que sigui expressió d’un canvi d’hàbits més orientats als que provenen d’un amor solidari i no tant als que empenyen al guany fàcil a costa que l’altre perdi.

Per tot això, s’ha de dir que sí, que l’Evangeli toca la butxaca i ens proposa valors com la gratuïtat, la generositat, la solidaritat, la justícia, el bé comú, la misericòrdia, l’equitat, la senzillesa, la caritat… Fa pocs dies el papa Francesc deia que el «no» a una economia que mata es converteixi en un «sí» a una economia que fa viure, perquè comparteix, inclou els pobres i usa els beneficis per crear comunió. Ben segur que el gest de «partir» el pa quan celebrem l’Eucaristia deu tenir a veure amb tot això.

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe auxiliar de Barcelona
Administrador apostòlic de Mallorca

Català, , , , , , , , , , Permalink

Comments are closed.