Aquest any, serà un any nou?

Tot està per fer. La saviesa, la confiança, el seny, la senzillesa, l’enginy humà, la passió pel bé, la preocupació pels altres, la virtut de l’esperança, la capacitat de perdó, la coherència personal, el sentit de justícia, el do de si mateix, un poc més d’austeritat, l’esperit solidari, la voluntat de Pau, en definitiva, el valor de l’amistat i l’amor…, quin paper hi tindran? Tot està a les nostres mans. Tanmateix, per això estem, per ser creatius encara que siguem minoria.

Aquest any que encetem, serà un any nou? Tot depèn. Depèn del que cadascú estigui disposat a donar, a oferir. Encara és un llibre en blanc. Aquest any serà nou, primer, si volem que en sigui i si tots els desitjos de Pau i prosperitat que llancem als quatre vents expressen la veritat de la nostra vida i la voluntat d’implicació per millorar el creixement personal i per afavorir una millor convivència social.

Aquest any serà nou, si els cristians aportem el millor que tenim, que és Jesús i el seu Evangeli i, si per fer-ho, sabem fer realitat una Església propera a la gent, a les seves necessitats, aspiracions i problemes, fent camí amb ella, encarnant-se fins al màxim com Jesús, fent-se tota en tots, oberta, solidària, atenta als signes dels temps i en constant diàleg constructiu. Una Església que dialoga amb el món, com ho va dissenyar el Concili Vaticà II, i que se sent del món sense ser-ho, fidel a la seva vocació profètica, com ho vol Jesús.

Aquest any serà nou, si som capaços ja des d’ara de renunciar a la idolatria del propi «jo» i reconvertir-ne l’obstinada entronització en una actitud de servei fora de mida. Serà, certament nou, si per vèncer tota crisi sabem introduir valors nous, profundament espirituals, aquells que capgiren la persona en el seu interior i l’obren a processos humanitzadors de renovació personal i comunitària. No podem deixar de dir que el primer valor és la fe en Déu manifestada en l’encontre personal amb Jesús.

Per això, des de qualsevol perspectiva, les que conformen la nostra vida personal, familiar, social, cultural, religiosa, política o econòmica, us convido a seguir pensant i escrivint tot allò que pot fer que aquest any sigui nou, veritablement nou.

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe auxiliar de Barcelona

Català, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Permalink

Deixa un comentari