L’impacte d’un anunci

En aquests dies tan plens de festa, de música i llum, se senten molts anuncis. És curiós, uns molt de seculars, molt comercials, altres de declaradament religiosos. Entre ells, m’ha sorprès sentir un missatge tan explícit a l’entrada d’una de les botigues més grans de la nostra ciutat que deia «Jesús és nat!». A la vegada, però, que m’ha agradat sentir aquesta proclamació enmig del carrer, també m’he demanat pel seu impacte en el cor de tants vianants entre productes de mercat.

He pensat en això que ara diem tant de la «nova evangelització» i si Déu també escull camins desacostumats per anunciar la vinguda del seu Fill Jesús a qui només el recorda de tant en tant, Ell que és el veritable origen de tanta festa, música i llum. Serà bo que pensem com arribar a les persones que tornarien a creure si algú amb to d’amic i en nom d’una Església acollidora i amiga els fes arribar aquest anunci joiós.

L’Església diu que no hi ha veritable evangelització mentre no s’anunciï el nom, la doctrina, la vida, les promeses, el regne, el misteri de Jesús de Natzaret, Fill de Déu. La seva història es barreja i es confon amb la història d’aquest anunci. Tanmateix, per arribar aquí s’ha d’haver començat pel testimoni discret del qui evangelitza amb els fets.

L’adhesió vital, personal i comunitària a Jesús, el Fill de Déu que fa estada entre nosaltres, és la qui dóna consistència a l’anunci per l’impacte que produeix. Per això, l’anunci no adquireix tota la seva dimensió fins que és escoltat, acceptat, assimilat i fa néixer l’adhesió del cor en el qui l’ha rebut. Adhesió a Jesús i al programa de vida que proposa, l’Evangeli. Adhesió visible per la participació en la comunitat cristiana i en els sagraments que celebra. Adhesió a innombrables accions de caritat, no sols aquests dies sinó tot l’any, que fan que l’amor de Déu arribi a tothom.

El naixement de Jesús serà sempre per a nosaltres un reclam d’encarnació, d’estimació i de solidaritat que pot fer desaparèixer la injustícia que separa i empobreix les persones. Si Déu fa el gest inaudit i humil de fer-se com nosaltres, llevat del pecat, és perquè no tinguem por d’arriscar-ho tot. Ell és amb nosaltres!

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe auxiliar de Barcelona

Català, , , , , , Permalink

Deixa un comentari