La fe dels senzills

Tractant de prop les persones, veig que la vida demana més senzillesa de la que li concedim. Som hàbils per complicar les coses, crear problemes, posar dificultats, quan, de fet, tot seria més fàcil si percebéssim amb transparència la realitat de les coses i dels esdeveniments; tot seria diferent i nou si optéssim pel llenguatge del cor i si evitéssim inflar-nos de l’engany que suposa l’obsessió perquè el meu «jo» sigui el centre de tot i de tots. El saber que ens és donat pel sol fet de ser el que som i la ciència adquirida han de complementar-se sempre i afavorir una única direcció, la que ens fa ser persones humils i de bon tracte, que busquen fer-se tot en tots.

M’impressiona molt, i alhora em sorprèn trobar persones que estimen i valoren la senzillesa en les paraules i en el tracte, i que no esperen discursos eloqüents. I dic que m’impressiona i em sorprèn que aquest desig sigui compartit per homes i dones molt preparats intel·lectualment i, al mateix temps, per altres que no tenen estudis, però que han après i estan aprenent molt de la vida. He vist que uns i altres, quan es troben amb l’Evangeli, s’entusiasmen perquè l’entenen, el seu cor senzill ha fet que s’hi acostessin amb interès i afecte. Per això, la confiança ha trobat el camí obert. Amb persones així, es pot arribar molt lluny.

Jesús a l’Evangeli diu que els senzills l’entenen i que és fàcil comunicar-se amb ells. Tot el contrari dels qui es creuen «savis» i «intel·ligents», i fan d’aquesta qualitat un motiu de prepotència i orgull. L’itinerari de la fe no és només per a uns pocs privilegiats, sinó per a tota persona de bona voluntat que va cercant l’orientació de la seva vida amb senzillesa i netedat de cor.

Els senzills diuen la veritat tal com la pensen, amb humilitat i amb la intenció de fer el bé; saben reconvertir l’amor en compassió i gestos de solidaritat; veuen Déu perquè tenen un cor net i honrat; estimen la justícia i la pau perquè saben que Déu és Amor; saben encaixar les incomprensions perquè van més enllà d’interessos egoistes; en definitiva, els senzills fan de la fe la raó del seu viure.

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe auxiliar de Barcelona

Català, , , , , , , , , , Permalink

Deixa un comentari