El crit de la pau!

«Que s’aixequi fort per tota la terra el crit de la pau!» Paraules que demanen decisió, fermesa, pregària, penitència, obediència a la veu de Déu i de la pròpia consciència guiada per l’amor, per tal d’aconseguir la pau. Paraules del papa Francesc que s’ajunten a les que va pronunciar als cinquanta anys de la mort de Joan XXIII, agenollat i emocionat, tot pregant davant la seva tomba. En va dir que «si la pau ha estat la característica exterior, l’obediència fou la disposició interior: l’obediència, en realitat, fou l’instrument per aconseguir la pau».

Francesc l’ha recordat com «un home de pau», que va saber arribar al cor de persones molt diferents, fins i tot de molts no cristians, «un home capaç de transmetre pau, una pau natural, serena, cordial», conseqüent amb el seu lema episcopal «Obediència i Pau», una pau que amb la seva elecció va rebre el nom de la bondat i que el va ajudar a ser promotor d’unitat dins i fora de la comunitat eclesial.

El papa Francesc i amb ell tota l’Església està apostant amb valentia per la pau. Dirigint-se al Cos diplomàtic, ha unit el seu nom de «Francesc» al fet de la pau i ha dit als ambaixadors: «Esforceu-vos a construir la pau. Tanmateix no hi ha vertadera pau sense veritat. No es pot parlar de vertadera pau si cadascú és la mesura d’un mateix, si cadascú pot reclamar sempre i sols el seu propi dret, sense preocupar-se al mateix temps del bé dels altres, de tots, a partir ja de la natura que uneix a tot ésser humà en aquesta terra.»

I, ara, amb urgència, davant l’extrema situació a Síria, a l’Orient Mitjà i a tants altres països, de nou llença el crit a favor de la pau: «Amb totes les meves forces demano a les parts en conflicte que escoltin la veu de la seva consciència, que no es tanquin en els propis interessos, sinó que vegin en l’altre un germà i que emprenguin amb valentia i decisió el camí de l’encontre i de la negociació, superant la confrontació cega.» I a tots nosaltres, la petició de no defallir en la pregària i en actituds de misericòrdia i pau.

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe auxiliar de Barcelona

Català, , , , , , , , Permalink

Deixa un comentari