Catequista, memòria de Déu

Més de quatre-cents catequistes de Catalunya i les Illes Balears, juntament amb catequistes d’arreu del món reunits a la plaça de Sant Pere a Roma, hem escoltat amb emoció el papa Francesc durant la celebració de l’Eucaristia, encontre amb Jesús per excel·lència. Ens ha dit, a l’homilia, que «el catequista és el qui guarda i alimenta la memòria de Déu; la guarda en ell mateix i sap despertar-la en els altres». A més, ho fa com Maria, la mare de Jesús, que «té memòria de Déu».

Estem en un moment no fàcil per a la catequesi. Tanmateix, els catequistes són un exemple en la seva constància, voluntat de formació, ardor missioner i sentit de gratuïtat. En donen testimoni la seva presència activa a les parròquies i la disponibilitat no sols per a la catequesi, sinó per a qualsevol altre servei que sigui necessari, especialment el que fa referència als compromisos socials.

Dos dies abans i dirigint-se als participants en el Congrés Internacional sobrela Catequesi, el papa Francesc, després de dir que ser catequista és una vocació, que no n’hi ha prou de «fer de catequista, sinó que cal ser-ho», havia posat l’accent en tres punts sobre què significa «caminar des de Crist». Primer, tenir familiaritat amb ell; segon, imitar-lo en el fet de sortir d’un mateix i anar a l’encontre de l’altre; i tercer, no tenir por d’anar amb Ell a les perifèries. Així, ha deixat clar que Crist és el centre de tot, que no ens deixa mai, i que l’altre és el destinatari a qui som enviats a anunciar-lo.

«El catequista —ens ha dit el papa Francesc— és un home de la memòria de Déu si té una relació constant i vital amb ell i amb el proïsme; si és home de fe que es fia plenament de Déu i posa en Ell la seva confiança; si és home de caritat, d’amor, que veu a tots com a germans; si és home de paciència, de perseverança, que sap fer front a les dificultats, a les proves i els fracassos, amb serenitat i esperança en el Senyor; si és home amable, capaç de comprensió i misericòrdia.» Tot un programa que no deixa indiferent.

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe auxiliar de Barcelona

Català, , , , , , , , , Permalink

Deixa un comentari