Dubtar és molt humà

D’on ha de néixer la confiança que ens ajudi a superar qualsevol situació de dubte? Sabem que l’Església que és santa —perquè Déu hi és— i és pecadora —perquè hi som nosaltres— vol generar recursos que enforteixin la nostra fe i ens facin observar amb atenta mirada de fills la iniciativa de Déu manifestada en Jesús quan ens diu: «Coratge! Sóc jo. No tingueu por!» (Mt 14, 27). La reflexió, l’he seguida escrivint, pregant.

Dubtar és molt humà

«Abans del dubte, abans de tot, Jesús, tu ens estimes. La iniciativa que mostres ens fa veure que la confiança és més forta que la por i que en els moments en què la decisió entusiasta no preveu prou la seva constància, ens fas adonar que no hem de defallir. Contemplar-te a tu, Jesús, és contemplar-nos a tots nosaltres, el teu Cos; és la contemplació d’una Església que només té raó de ser si hi ets Tu i si la guia el teu Esperit. Per què encara, dubtant, esperem miracles i exigim signes extraordinaris?

La teva vida, Jesús, n’està tota plena, d’aquests signes, i, àdhuc, ens dius: “Les obres que jo faig en nom del meu Pare donen testimoni a favor meu” (Jn 10,25). Contemplar-te és veure que tu mateix ets la resposta als nostres dubtes. Quantes vegades no et  reconeixem com allò que ets: Camí, Veritat i Vida! La teva proposta és una invitació a la nova i sorprenent dinàmica del diàleg amb tu. D’altra part, la confiança que genera la teva sinceritat allunya la possibilitat del dubte, encara que aquest aparegui amb inesperades intermitències.»

Un exemple que ens anima: Maria, la mare de Jesús, quan rep l’anunci de l’àngel, dubta. És tan humà dubtar! Però no es queda en el dubte, sinó que el diu i demana una explicació. Això també és pregària: la que més necessitem per al discerniment. Maria ha vençut la por, ha confiat i, gràcies a la fe, ho ha entès i ha respost afirmativament al que Déu li demana. Preguem amb Francesc d’Assís: «Allà on hi hagi dubte, fes que hi posi la fe.»

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe auxiliar de Barcelona

Català, , , , , , , , Permalink

Deixa un comentari